A Hugo-díjat is besöpörte Ann Leckie

Vidd hírét!
 
 

Augusztus 14-18. között Londonban került sor Nemzetközi Science Fiction Társaság (World Science Fiction Society – WSFS) évente megtartott összejövetelére, a 72. Worldconra, vagy ahogy a helyszín alapján elnevezték, a 3. Lonconra. Ennek keretében adták át augusztus 17-én, vasárnap este a Hugo-díjat, a sci-fi és a fantasy műfajának legrangosabb irodalmi elismerését. Az 1955-től minden évben átadott díjat idén is – akárcsak az elmúlt években – tizenhat kategóriában adták át, emellett kiosztották a John W. Campbell-díjat is. A szavazáson a Worldcon küldöttei vehettek részt, akik összesen 3587 érvényes szavazatot adtak le az egyes kategóriákban jelölt művekre. A díjátadó gála házigazdái Justina Robson és Geoff Ryman voltak.

A Hugo-díj legnépszerűbbnek számító, a legjobb regénynek járó kategóriájában Ann Leckie Ancillary Justice című regénye nyert. Talán nem véletlenül, hiszen az elmúlt év egyik legeredetibb sci-fi regényének tartott könyv idén már több rangos díjat is kapott: többek között Arthur C. Clarke-, Nebula-, BSFA- és Locus-díjjal is kitüntették. Az 1967-ben született írónőnek, aki egyébként az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetségének titkáraként dolgozik, korábban számos novellája jelent meg különböző folyóiratokban. A 2013 októberében kiadott Ancillary Justice az első regénye, a Radch Birodalom (Imperial Radch) űrtrilógia első kötete. A regény – amint az idén elnyert díjak sora is jelzi –, nagy sikert aratott a kritikusok és az olvasók körében egyaránt. Idén ősszel magyar fordításban is megjelenik a Gabo Könyvkiadó SSF sorozata keretében.

A legjobb kisregény (17 500 és 40 000 szó közötti írások) kategóriában Charles Stross Equoid című műve kapta a legtöbb szavazatot, amely a Tor.com 2013. szeptemberi számában jelent meg. Stross a kortrárs brit sci-fi egyik legjelentősebb alakja, több regénye és gyűjteményes kötete jelent meg. Magyarul a 2005-ös Accelerando olvasható, amelyet idén adott ki az AdAstra Kiadó, valamint két novellája (A kósza farm és az Átdolgozva), amelyek a Galaktikában jelentek meg. Az Equoid a The Laundry Files című sorozat sorrendben hetedik része. Cross már korábban is nyert Hugo-díjat, amellett egy másik rangos elismeréssel, a Locus-díjjal is büszkélkedhet (ezt éppen az Accelerandóért kapta meg).

A legjobb rövid kisregény (7500 és 17 500 szó közötti művek) kategóriában szintén egy Tor.com-on megjelent művet tüntettek ki: Mary Robinette Kowal The Lady Astroanut of Mars című írását. A 45 éves írónő szintén nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, hiszen két regénye is olvasható magyar fordításban: a Bűbájoló történet című mágikus-romantikus regényfolyamának első két kötete, a Tünékeny illúziók és az Üvegbűbáj, mindkettő az I.P.C. Könyvek Kft. kiadásában. Kowal korábban már nyert Hugo-díjat és John W. Campbell Emlékdíjat is.

A két filmes kategóriában ismert filmek forgatókönyveiért adták át a díjat. A legjobb hosszú formátumú forgatókönyv díját a mexikói Cuarón-testvérek – Alfonso és Jonás – vehették át a Gravitáció című film forgatókönyvéért. A Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével játszódó, Alfonso Cuarón által rendezett film az idén hét Oscar-díjat kapott, többek között a legjobb rendezőnek járó díjat is. A legjobb rövid formátumú forgatókönyv kategóriában a Trónok harca harmadik évadának kilencedik, Castamere-i esők című részének forgatókönyvéért David Benioff és D. B. Weiss vehette át. Az Egyesült Államokban 2013. június 2-án, Magyarországon egy nappal később vetített epizódot David Nutter rendezte.

A további díjazottak:

  • Legjobb novella (7500 szó alatti írásművek): John Chu The Water That Falls on You from Nowhere című elbeszélése, amely a Tor.com 2013. februári számában jelent meg.
  • Legjobb kapcsolódó könyv (tényirodalmi alkotás): Kameron Hurley We Have Always Fought: Challenging the Women, Cattle and Slaves Narrative
  • Legjobb képregény: Randall Munroe Time
  • Legjobb szerkesztő (rövidpróza): Ellen Datlow
  • Legjobb szerkesztő (regény): Ginjer Buchanan
  • Legjobb hivatásos művész: Julie Dillon
  • Legjobb félprofesszionális magazin (semiprozine): a John Joseph Adams, Rich Horton, és Stefan Rudnicki által szerkesztett Lightspeed Magazine. A 2010-ben alapított, havonta megjelenő magazint már 2011-ben és 2012-ben is jelölték a díjra, akkor viszont alulmaradt a Clarkesworld és a Locus magazinokkal szemben.
  • Legjobb amatőr magazin (fanzine): az Aidan Moher által szerkesztett A Dribble of Ink
  • Legjobb audiovizuális amatőr magazin (fancast): Patrick Hester SF Signal Podcast 
  • Legjobb amatőr (rajongó) író: Kameron Hurley
  • Legjobb amatőr (rajongó) művész: Sarah Webb

A John W. Campbell-díj kitüntetettje Sofia Samatar. A díjat – amely nem tartozik a Hugo-díj kategóriái közé – a 2012 és 2013-as év legjobb új hivatásos szerzőjének adták át, a Dell Magazines támogatásának köszönhetően.

A következő évi Hugo-díjakat a 73. Worldcon keretében adják majd át. A rendezvényre – amely a Sasquan nevet fogja viselni –, 2015. augusztus 19-23 között kerül majd sor a Washington állambeli Spokane-ban.

Források: thehugoawards.org, loncon3.org, Olvasóterem, Wikipedia, Bookline, Amazon


Vidd hírét!