Švejk-szobrot avattak Csehországban

Vidd hírét!
 
 

Švejk, a derék katona, Jaroslav Hašek regényének világszerte ismert és népszerű hőse szombaton délután szobrot kapott a dél-csehországi Putimban. A szoboravatásra az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmával került sor.

„A szoborállítás ötlete egy beszélgetés során merült fel. A helyi polgármesterrel együtt arra gondoltunk, hogy a háború kitörésének szomorú évfordulójáról egy kegyeleti aktus helyett jobb lenne egy Švejk-szoborral megemlékezni, hiszen Josef Švejk bizonyos értelemben a csehek világszerte ismert képviselője az első világháborúban” – jelentette ki Jirí Zimola, a dél-csehországi régió elöljárója a szoboravatás alkalmával. „Úgy tudom, hogy a Cseh Köztársaságban ez az első Švejk-szobor. A derék katonának eddig csak Szlovákiában, Ukrajnában és Oroszországban van szobra” – jegyezte meg Zimola.

  

A Dél-Csehországi kerület elnöke egyébként jól tudja: tényleg ez az első Švejk-szobor Csehországban. Szlovákiában a hormonnai pályaudvar közelében áll egy Švejk-szobor, Oroszországban például Omszkban, Szentpéterváron és Szamarában is lehet Švejk-szobrot fotózni. Szentpéterváron szintén egy életnagyságú (azaz 160 cm-es) Švejk-szobor áll a Balkanskaya-téren, amelyet 2003. április 11-én állítottak. Szamarában 2013-ban állítottak szobrot a derék katonának, szerzője születésének 130. évfordulója alkalmából, itt egy hordón ül. Lengyelországban Przemyśl és Sanok városa is állított szobrot Hašek katonájának; előbbiben egy ládán ül, söröskorsóval és pipával a kezében, utóbbiban a pályaudvar szomszédságában található, ez a szobor egy padon ülve örökíti meg a derék cseh katonát. Ukrajnában több is van: Luckban, Donyeckben, Ungváron és Lvivben van Švejk-szobor, ez utóbbi városban egy asztal mellett sörözik Hašek regényének hőse. Az ungvári egy miniatűr bronz szobrocska a város egyik sétányának korlátján. Az alig egy araszas szobrocska Mihajlo Kolodko helyi szobrász alkotása.

A csehországi Švejk-szobor avatása, ahogy illik: katonaruhában, egy korsó sörrel (fotó: Binter Tomáš)

Csehország tehát először állított szobrot Švejknek. Putim egy kis falu a Dél-Csehországi kerületben, amely Hašek regényének köszönhetően vált ismertté. A regény 1957-ben megfilmesített változatának több jelenetét a faluban forgatták, amire egyébként emléktábla is emlékeztet. A falu már korábban, 2008-ban is szeretett volna szobrot állítani Hašek regényhősének, de az akkori árvíz miatt a terv lekerült a napirendről.

Švejk 180 centiméter magas életnagyságú alakját Frantisek Svátek dél-csehországi szobrász készítette el bronzból, és mintegy félmillió koronába (több mint 5,5 millió forintnak megfelelő összegbe) került. A prágai sajtó szerint a közeljövőben Kralupy nad Vltavou városban is felállítanak egy Svejk-szobrot.

Forrás: MTI


Vidd hírét!