John Grisham kapta az idei Harper Lee-díjat

Vidd hírét!
 
 

Augusztus 28-án adták át a washingtoni Madison Buildingben az év legjobb jogi krimijéért járó Harper Lee-díjat (Harper Lee Prize for Legal Fiction). Az idei győztes John Grisham Sycamore Row című regényéért, amely 2013. október 22-én jelent meg az Egyesült Államokban. A regény Grisham Ha ölni kell című első regényének a folytatása, három évvel annak cselekménye után játszódik. A történet helyszíne ugyanaz, a képzeletbeli Clanton város, Mississippi államban, a főhős pedig szintén Jack Brigance, a fiatal és ambiciózus ügyvéd. Jake egy tüdőrákban szenvedő egykori üzletember, Seth Hubbard végrendeletének ügyében kerül a tárgyalóterembe. Hubbard öngyilkosságot követ el, de halála előtt egy saját kézzel írt végrendeletben semmisnek nyilvánítja korábbi, jogászai segítségével megfogalmazott végrendeletét, és 24 millió dolláros vagyonának sorsáról a korábbiaktól teljesen eltérően rendelkezik: 5 százalékát az egyházra, 5 százalékát egy rég nem látott testvérére, a fennmaradó 90 százalékot pedig fekete házvezetőnőjére, Lettie Langre íratja, kihagyva a végrendeletből két gyerekét és unokáit. Jack Brigance az öngyilkosságot követő napon kap egy másolatot a testamentumból, egy levél kíséretében, amelyben az elhunyt Seth arra kéri, hogy minden áron védje meg a testamentumot. A Hubbard testvérek azt gyanítják, hogy Lettie Lang – aki egyébként szintén megdöbbent Seth döntésén – az elmúlt három évben több volt, mint apjuk házvezetőnője, és jogi úton próbálják megsemmisíteni a végrendeletet. Jake tehát ismét egy fekete ügyfelet védelmez a tárgyalóteremben, és ha sikerrel jár, az egyszerű cselédlány lehet Ford megye leggazdagabb embere

A döntőben Grisham mellett még két másik szerző szerepelt: Ronald H. Balson Once We Were Brothers és Elizabeth Strout A Burgess fiúk (General Press, 2013) című regényével. Balson regénye egy Holokauszt-túlélő története, aki egy köztiszteletben álló városi elöljáróban egy volt náci SS-tisztre ismer, és Catherine Lockart személyében ügyvédet fogad, hogy a férfit az igazságszolgáltatás elé citálja. A másik szerző, a Pulitzer-díjas Elizabeth Strout regénye két new yorki jogásztestvér, Jim és Bob Burgess története. Előbbi karrierje egy igazi sikertörténet, vele szemben testvére egy lágyszívű Legal Aid-ügyvéd, aki túl sokat iszik. Amikor visszatérnek egy Maine-i kisvárosba, ahol unokaöccsüket gyűlölet-gyilkossággal vádolják, a rég eltemetett feszültségek, amelyek kettejük viszonyát alakította, teljesen váratlan fordulatot vesznek.

A jelöltek listáját május végén tették közzé, a szavazás június 30-án zárult, a győztes pedig a Washington D.C.-ben megszervezett Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Könyvfesztivál (Library of Congress National Book Festival) keretében kapta meg a díjat. A zsűri összetétele: Kevin Blackistone (sportújságíró, professzor – Marylandi Egyetem), Fannie Flagg (írónő, a Sült zöld paradicsom című New York Times sikerkönyv szerzője), Dan Kornstein (a Kornstein, Veisz, Wexler & Pollard ügyvédi iroda társtulajdonosa), Adam Liptak (újságíró, ügyvéd, a New York Times legfelsőbb bírósági tudósítója) és Szegedy-Maszák Marianne (magyar származású újságíró, író, a Csókolom a kezét című dokumentumregény szerzője).

A Harper Lee-díjat 2011-ben hozta létre az Alabamai Egyetem Jogi Kara és az ABA Journal. A díjat az egyetem egykori rektora, Harper Lee tiszteletére alapították, legismertebb regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! megjelelésének 50. évfordulójára. A díjjal évente a legjobb jogi krimit tüntetik ki. Olyan jogi témában megírt regényekkel lehet jelentkezni rá, amelyet az előző évben adtak ki, és amelyek jól példázzák az ügyvédek társadalomban betöltött szerepét. A díj korábbi győztesei: 2011-ben John Grisham Vallomás című regényéért, 2012-ben Michael Connelly The Fifth Witness  című regényéért, 2013-ban pedig Paul Goldstein Havana Requiem című regényéért.

Források: abajournal.com, uanews.ua.edu, Olvasóterem


Vidd hírét!