2014-ben amerikai író is kaphatja a Man Booker-díjat

Vidd hírét!
 
 

Két amerikai, egy ausztrál és három brit szerző került fel a Man Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára. A tekintélyes brit irodalmi díjat idén először ítélhetik oda a brit Nemzetközösségen kívül élő, angolul alkotó írónak, és már rögtön az első évben beigazolódhat a britek gyanúja: megtörténhet, hogy egy amerikai szerző „elnyeri” a díjat a britek elől.

Az egyik amerikai az a Joshua Ferris, aki debütáló regényével, a magyarul is megjelent Aztán eljött a vég cíművel 2007-ben megnyerte a PEN Hemingway-díjat. A Man Booker-díjra jelölt To Rise Again at a Decent Hour című az 1974-ben született, New Yorkban élő írónak a harmadik regénye; Ferris rövidprózában is alkot, novellái többek között a The New Yorkerben jelennek meg. Új könyve modern világunk abszurditásairól és rejtélyeiről szól. A főszereplője egy fogorvos, bizonyos Paul O’Rourke, az ellentmondások embere, aki szereti a világot, de mintha nem tudna élni. Egy nap ráébred, hogy valaki ellopta a személyazonosságát, és regisztrált a Facebookon meg a Twitteren a nevében.

A másik amerikai jelöltet is ismerhetik a hazai olvasók, ő Kareen Joy Fowler, az A Jane Austen könyvklub szerzője. A Man Booker-díjra We Are All Completely Beside Ourselves című regényéért jelölték, amellyel idén már elnyerte a PEN Faulkner-díjat is. Fowler elsősorban a science-fiction és fantasy területén alkot (noha legismertebb műve szépirodalmi alkotás), több alkalommal is elnyerte már a Nebula-díjat, de kitüntették World Fantasy- és Shirley Jackson-díjjal is. A We Are All Completely Beside Ourselves című regénye az 1970-es években az Egyesült Államokban, Középnyugaton játszódik. A regény egy család története, amelyben a tudósként dolgozó szülők két gyerekük mellett egy csimpánzt is nevelnek, a pszichológiaprofesszorként dolgozó apa magatartáspszichológiai kísérlete keretében. A történetet az egyik lány, a huszonkét éves Rosemary Cooke meséli el.

Na és kiket előzhet meg a két fenti amerikai szerző valamelyike? A briteket Howard Jacobson (J), Neel Mukherjee (The Lives of Others) és Ali Smith (How to Be Both) képviseli, Ausztráliát pedig Richard Flanagan (The Narrow Road to the Deep North). A magyar olvasók Jacobsont A Finkler-kérdés című művének köszönhetően, Ali Smith-t pedig a Hotelvilágnak köszönhetően ismerhetik. A 2014-es Man Booker-díjas nevét október 14-én jelentik be Londonban ünnepélyes keretek között.


Vidd hírét!