A 2014-es irodalmi Nobel-díjas

Vidd hírét!
 
 

A Párizs szomszédságában fekvő Boulogne-Billancourt-ban született 1945. július 30-án egy belga flamand színésznő és egy, a deportálástól megmenekült zsidó gyermekeként. Az apja megtagadta a sárga csillag viselését, az illegalitásba menekült, és Henri Lagroux néven a fekete piacon való üzletelésből tartotta fenn magát a háború évei alatt. Az anyja gyakori távolléte miatt Modianót egészen kicsi korában az anyai nagyszülők nevelték, így aztán elsőként a flamand nyelvet tanulta meg. A Thônes-i Szent József kollégiumban, majd a párizsi IV. Henrik gimnáziumban tanult; 1962 júniusában érettségizett Annecyben, majd úgy döntött, hogy nem folytatja tovább a tanulmányait – bár később, 1965-ben beiratkozott a Sorbonne Egyetem Bölcsészettudományi Karára, de csak azért, hogy elkerülje a sorkatonai szolgálatot, kurzusokra viszont egyáltalán nem járt. Az irodalom érdekelte, bár ez élete ezen szakaszában különleges formát öltött: hogy az anyagi gondokat áthidalja, 1963 nyarán például úgy keresett egy kis mellékest, hogy ritka köteteket lopott el könyvtárakból vagy magánszemélyektől, amelyeket aztán könyvkereskedőknek adott el. Párszor úgy növelte a lopott kötet értékét, hogy saját kezűleg hamisította az első oldalra a szerző autogrammját.

A Raymond Queneau-val való találkozása és későbbi kapcsolata sorsdöntőnek bizonyult. A francia íróval először akkor találkozott, amikor az a IV. Henrik gimnáziumban geometriát tanított Modianónak. Queneau-nak köszönhetően kezdett megismerkedni az irodalmi élet szereplőivel, részt vehetett a Gallimard Kiadó által szervezett koktélpartikon, és Queneau volt az, aki elolvasta első regénye kéziratát. A La Place de l’Étoile 1968-ban jelent meg, innentől kezdve csak az írásnak szentelte az életét. Debütáló regénye a második világháború idején játszódik és egy zsidó kollaboránsról szól. A könyv miatt az apja megharagudott rá, sőt megpróbálta felvásárolni az összes kötetet.

Patrick Modiano fiatalon (fotó: Getty Images)

Modiano életművének középpontjában az identitáskeresés áll, ehhez társul egy másik állandó témája: a káosz és a társadalmi változások megértésének a lehetetlensége. Regényeiben a narrátort általában a megfigyelő szerepében ábrázolja, aki a szeme előtt zajló események értelmét keresi, miközben apró részletekből, nyomravezető jelekből és utalásokból igyekszik felépíteni a saját azonosságát. Szintén állandó témája a német megszállás korszaka. Noha ő 1945-ben született, így személyesen nem tapasztalta azt a korszakot, mégis folyton visszatér hozzá; így próbálja megérteni a szülei akkori életét. Írásaiban szintén fontos szerepe van az apafigurának, éppen a saját apjával való különös kapcsolata miatt.

1972-ben a Les Boulevards de ceinture-ért megkapta a Francia Akadémia Nagy Regény-díját, 1978-ban a Sötét boltok utcája című regényéért Goncourt-díjat kapott. Életművéért 2010-ben átvehette a Francia Akadémiához tartozó Cino del Duca Alapítvány életműdíját, 2012-ben pedig az Európai Irodalomért járó Osztrák Állami Díjat. 2014 októberében irodalmi Nobel-díjat kapott; a Svéd Akadémia indoklása szerint a 69 éves írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait. 2014-ben Modiano a 15. francia író, aki megkapta a legrangosabb irodalmi díjat.

A 2014-es irodalmi Nobel-díjas: Patrick Modiano

Patrick Modiano műveit 36 nyelvre fordították le, közöttük magyarra is. A francia Nobel-díjas írótól itthon 1980-ban a Sötét boltok utcája, 1996-ban az Augusztusi vasárnapok, 2006-ban a Dora Bruder, 2014-ben pedig A Kis Bizsu jelentek meg. Négy regénye alapján film készült: az Une jeunesse-ből 1983-ban Moshé Mizrahi forgatott filmet; a Villa triste az 1994-es Le parfum d’Yvonne alapjául szolgált; az Augusztusi vasárnapokból Te quiero címen készült mozifilm 2001-ben; legutóbb pedig az 1982-es De si braves garçons adaptációját láthattuk Mikhaël Hers rendezésében, Charell cím alatt.

Patrick Modiano 1970. szeptember 12-én nősült, felesége Dominique Zehrfuss. Házasságukból két gyermek született: Zina Modiano 1974-ben, Marie Modiano 1978-ban.

Forrás: Wikipédia


Vidd hírét!