Richard Flanagan kapta az idei Man Booker-díjat

Vidd hírét!
  •  
  •  

Nem igazolódott be a brit szerzők félelme a Man Booker-díj odaítélési szabályaiban történt változtatások kapcsán – idéntől bármilyen nemzetiségű szerző megkaphatja a díjat, a döntés mögött pedig sokan a brit írók esélyeinek csökkenését látják –, vagy legalábbis nem abban az értelemben, ahogy már a tavaly vihart kavart az Egyesült Királyságban. A díj szűktett listájára került két amerikai szerző (Joshua Ferris és Kareen Joy Fowler) ugyan nem nyert, de a győztes mégsem a három brit szerző (Howard Jacobson, Neel Mukherjee és Ali Smith) közül került ki: a zsűri az idén az ausztrál Richard Flanagan regényét találta a legjobbnak. Az Egyesült Királyság, Írország, a Brit Nemzetközösség, és idéntől az Amerikai Egyesült Államok szerzőit az előző évben angol nyelven az Egyesült Királyságban megjelent legjobb eredeti regényért kitüntető díjat 169 óta adják át, 46 éves történelme során pedig a tasmániai születésű Flanagan a negyedik ausztrál szerző Thomas Keneally, a kétszeres győztes Peter Carey és DBC Pierre után, akit kitüntettek vele.


Richard Flanagan, a 2014-es Booker-díjas (fotó: AFP, Ben Stansall)

Az egyik legjobb ausztrál regényírónak tartott Flanagan The Narrow Road to the Deep North című hatodik regényéért kapta meg a rangos díjat. A regény Dorrigo Ewans sebész és a nagybátyja két évvel fiatalabb felesége közötti szerelmi történetet meséli el egy igencsak zavaros időszakból: az orvos a hírhedt Thaiföld-Burma vasútvonal építésen dolgozó japán fogolytábor lakójaként próbálja menteni embereit az éhség, a kolera és a verések elől, amikor az életét megváltoztató levelet kap. A regény a neves japán haiku-szerző, Basho egyik műve alapján kapta a címét. Érdekessége, hogy Flanagan apja túlélője volt a burmai Halálvasút építésének, és éppen azon a napon hunyt el, amikor fia befejezte a könyvet. A Financial Times a következőképpen írt a regényről: „elegánsan kidolgozott, megfontolt, egy uncia melodráma nélkül… nem más, mint egy remekmű.”

Flanagan a londoni Guildhallban 2014. október 14-én este tartott, a BBC News által élőben közvetített gála keretében Kamilla cornwalli hercegnétől vette át a díjat, a vele járó 50 ezer fontos csekket pedig a 2002 óta a díj fő támogatójának számító Man Group ügyvezető igazgatójától, Emmanuel Romantól. A zsűri elnöke, AC Grayling a következőképpen méltatta a győztes regényt: „Az irodalom két nagy témája a szerelem és a háború: ez pedig egy csodálatos regény a szerelemről és háborúról. Egy rendkívül elegáns és erős prózában megírva hidat képez kelet és nyugat, múlt és jelen között, a bűntudat és hősiesség történetével. Ez az a könyv, amelynek megírásáért született Richard Flanagan.”

A rangos díj és pénzjutalom mellett Flanagan részesül könyvének egy díszkötésű kiadásában is, valamint 2500 fontot is fordítanak a regény népszerűsítésére. A közvetlen anyagi elismerések mellett a díjnak az eszmei értéke is rendkívüli, akik megkapják, azok általában széles nemzetközi elismerésben részesülnek, és jelentősen megemelkedik a könyv értékesítési példányszáma. A 2009-es és 2012-es győztes, Hilary Mantel Farkasbőrben és Holtaknak menete című győztes regényei pl. több mint egymillió példányszámban keltek el csak az Egyesült Királyságban, emellett színpadra és képernyőre is feldolgozták őket. A 2013-as győztes, az új-zélandi Eleanor Catton díjazott regénye, a The Luminaries az Egyesült Királyságban 300 ezer, világszinten pedig közel 500 ezer példányban kelt el.

Az idei Man Booker-díj zsűrijét hat személy alkotta: a már említett AC Grayling filozófus és író, a zsűri elnöke, továbbá Jonathan Bate az Oxfordi Egyetem angol irodalom professzora és életrajzíró, Sarah Churchwell az Kelet-Angliai Egyetem (UEA) amerikai irodalom professzora, Daniel Glaser neurológus és kulturális kommentátor, Alastair Given a British Council és a Művészeti Tanács volt igazgatója, Erica Wagner, volt irodalmi szerkesztő és író.

Forrás: themanbookerprize.com, Olvasóterem, Wikipedia


Vidd hírét!
  •  
  •