Helen Macdonald a Samuel Johnson-díj nyertese

Vidd hírét!
 
 

November 4-én Londonban átadták a Samuel Johnson-díjat (Samuel Johnson Prize), az ismeretterjesztő irodalom egyik legrangosabb elismerését. A Claire Tomalin író és történész által vezetett zsűri – amelynek további tagjai Alan Johnson, Lorien Kite, Ray Monk és Ruth Scurr voltak – Helen Macdonald H is For Hawk (S mint sólyom) című regényét találta a legjobbnak. A győztes mű a döntőben John Campbell Roy Jenkins, Marion Coutts The Iceberg: A Memoir; Greg Grandin The Empire of Necessity, Alison Light Common People és Caroline Moorehead Village of Secrets: Defying the Nazis in Vichy France művét előzte meg. A díj mellett a szerző 20 ezer angol font pénzjutalomban is részesült a Brit Királyi Építészeti Intézetben (Royal Institute of British Architects – RIBA) megszervezett díjátadó ünnepségen.

A 2014-es Samuel Johnson-díjas: Helen Macdonald

A díjazott könyv egy memoár, amelyben az írónő arról ír, hogyan próbálta meg feldolgozni apja halálát egy gyerekkori álmának megvalósításával, egy sólyom idomításával. A könyvben emellett egy életrajz formájában az 1964-ben elhunyt T. H. White angol regényírónak is emléket állít, aki The Goshawk című munkájában szintén a ragadozó madarakkal kapcsolatos tapasztalatairól írt. Helen Macdonald íróként, költőként, illusztrátorként és történészként dolgozik, a Cambridge Egyetem Történelmi és Tudományfilozófiai Intézetének munkatársa. Legismertebb könyvei a 2001-ben megjelent Shaler’s Fish és a 2006-ban megjelent Falcon.

Mindannyiunkat magával ragadott” – méltatta a díjazott regényt a zsűri elnöke. Elmondása szerint a vándorsólyom, amelyet a szerző megpróbált megszelídíteni, „nagy, félelmetes, veszélyes gyilkos teremtmény volt”, a memoár pedig „a szenvedélyről szóló könyv, amelynek írója közel járt a tébolyhoz”. Tomalin méltatásában azt is kiemelte, hogy a könyv cseppet sem érzelgős.

Az idei díjátadó több szempontból is rendhagyónak számít: a díj története során először fordult elő, hogy négy női szerző szerepelt a döntőben, és arra sem volt korábban példa, hogy két egymás utáni évben is női szerzőt díjazzanak. A tavaly Lucy Hughes-Hallett kapta a díjat The Pike című könyvéért.

A Samuel Johnson-díjat az NCR Könyvdíj (NCR Book Award) átalakításával hozták létre 1999-ben, egy névtelen adományozó közreműködésével. Az 1987-ben alapított és az amerikai NCR számítástechnikai és elektronikai vállalat által támogatott NCR Könyvdíj a legrangosabb brit ismeretterjesztő irodalmi díj volt, egészen 1998-as megszűnéséig. Az új díjat Samuel Johnson XVIII. századi angol íróról, esszéistáról, lexikonszerzőről nevezték el. A díjazást a BBC Two bonyolítja le (korábban a BBC Four hatáskörébe tartozott), az első helyezett 20 ezer angol font, a döntősök pedig 1000 angol font pénzjutalomban részesülnek. (2009-ig a díj összege 30 ezer, illetve 2500 angol font volt.) A díjat történelmi, politikai, tudományos, sport, utazás, életrajzi, önéletrajzi vagy művészeti témájú könyvek kaphatják meg. Nyitott bármilyen nemzetiségű szerzők számára, a feltétel csupán az, hogy a mű megjelenjen Nagy Britanniában angol nyelven. A díjat a korábbi években elnyert könyvek közül több is megjelent magyar nyelven, illetve vannak olyan díjazott szerzők, akiknek díjazott regénye nem, de más könyvei olvashatók magyarul. Az idei győztestől egyelőre semmi sem olvasható magyar fordításban.

Források: hirado.hu, thesamueljohnsonprize.co.uk, Olvasóterem


Vidd hírét!