Átadták a 2014-es Nemzeti Könyvdíjakat

Vidd hírét!
 
 

Hatvanötödik alkalommal osztották ki az Amerikai Egyesült Államok egyik legrangosabb irodalmi kitüntetését, a Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award). A díjátadó gálára ottani idő szerint szerda (november 19) este került sor New Yorkban. Akárcsak az előző években, idén is négy kategóriában – fikciós művek, nem fikciós (ismeretterjesztő) művek, költészet, illetve gyermek- és ifjúsági irodalom – hirdettek győztest, illetve két életmű-díjat is kiosztottak. Az est házigazdája a Lemony Sticket-sorozatáról ismert Daniel Handler volt.

2014-ben ő a Nemzeti Könyvdíjas: Phil Klay

A legjobb fikciós regénynek járó díjat idén Phil Klay vehette át Redeployement című első könyvéért, amely tulajdonképpen egy iraki háborús témájú elbeszéléskötet. Az 1983-ban született szerző az amerikai haditengerészet tagjaként szolgált az iraki háborúban. A Dartmouth College-ben végzett 2005-ben, majd csatlakozott a haditengerészethez. Az amerikai hadsereg kötelékében az iraki Anbar tartományban szolgált tizenhárom hónapot, 2007. január és 2008. február között. 2009-ben szerelt le a hadseregtől, majd 2011-ben beiratkozott a Hunter College kreatív írás mesterképzésére. Díjazott kötete 2014 márciusában jelent meg a Penguin Press kiadásában.

A kötet 12, az iraki háborúban szolgáló katonák és veteránok tapasztalatain alapuló elbeszélést tartalmaz. A címadó elbeszélés a Granta irodalmi magazinban jelent meg, majd a Fire and Forget: Short Stories from the Long War című háborús fikciós antológiában is publikálták. Klay azt nyilatkozta, hogy a folyamatot, amelynek során az elbeszélésírás végül kötetté fejlődött, aprólékos kutatómunka előzte meg. Szellemi mentorának Colum McCannt nevezte, aki 2009-ben maga is elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat a Hadd forogjon a világ című regényével. (A könyv 2013-ban magyarul is megjelent a Magvető Kiadó gondozásában.)

A legjobb tényirodalmi mű kategóriában Evan Osnos Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China című könyvét találta a legjobbnak a zsűri. Az 1976-os születésű szerző 2008 szeptemberétől a The New Yorker újságírója. Korábban a Chicago Tribune munkatársa volt, 2002-től a lap közel-keleti, majd 2005-től kínai tudósítójaként dolgozott. 2008-ban tagja volt a Chicago Tribune Pulitzer-díjjal kitüntetett csapatának. A The New Yorkerhez való csatlakozása után is kínai tudósítóként tevékenykedett, emellett szerkesztette a Letter from China (Levél Kínából) című blogot, cikkeket írt többek között a kínai neokonzervatív fiatalokról, a fukusimai nukleáris válságról, valamint a Wencsounál történt vonatbalesetről. A Nemzeti Könyvdíjjal kitüntetett Age of Ambition… az első könyve. Az erőteljes narratív lendülettel és éles iróniával megírt könyv a kínai „radikális átalakulás” korszakában felnőtté váló generáció – tulajdonképpen hétköznapi emberek – életét követi nyomon az egyéni felemelkedés és a Kommunista Párt kontrollfunkciójának fenntartására irányuló törekvés közötti konfliktus tükrében.

A legjobb gyermek- és ifjúsági regény díjával Jacqueline Woodsont tüntették ki Brown Girl Dreaming című könyvéért. Az ohiói születésű afroamerikai származású, leszbikus írónő több díjat nyert már pályafutása során (többek között 2006-ban az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének Margaret A. Edwardsról elnevezett életműdíját), idén pedig szerepelt a legrangosabb gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerés, a Hans Christian Andersen-díj döntősei között. Regényeinek témái erőteljesen afroamerikai töltetűek, célcsoportját pedig elsősorban a fiatalabb generáció jelenti.

Költészet kategóriában Louise Elisabeth Glück lett a győztes Faithful and Virtuous Night című verseskötetéért. Az 1943-ban született amerikai költőnő 1993-ban a Pulitzer-díjat, 2012-ben pedig a Los Angeles Times Könyvdíját is megkapta egy-egy kötetéért. Az egyik legjobb kortárs amerikai költőnek tarják, a Poems 1996–2012 című kötetének megjelenését a The New York Times úgy méltatta, mint „egy nagy esemény ennek az országnak az irodalmában.”

Az egyik életműdíjat, az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért odaítélt érmét (Medal for Distinguished Contribution to American Letters) a neves sci-fi és fantasy író, Ursula K. Le Guin kapta. A műfajának legrangosabb díjait (Hugo, Nebula, Locus, World Fantasy) többször is elnyerő írónő az 1960-as évektől ír regényeket, verseket, novellákat, gyerekkönyveket, olyan változatos témákban, mint taoizmus, anarchizmus, néprajz, feminizmus, pszichológia, antropológia és szociológia. Magyar fordításban több könyve is olvasható, elsősorban a Szigetvilág-ciklusának köszönhetően ismert.

A másik életműdíjat, az amerikai irodalmi közösség szolgálatáért és az irodalom népszerűsítésében nyújtott kimagasló teljesítményért adományozott „irodalmár-díjat” (Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community) Kyle Zimmer vehette át a gyerekkori analfabetizmus felszámolása és az oktatási esélyegyenlőség megvalósítása terén szerzett érdemeiért. Nemzetközi szinte is elismert kezdeményezése keretében a Washingtonban működő First Book nevű nonprofit szociális szervezet Amerika- és világszerte alacsony áron vagy ingyen biztosított minőségi könyveket több millió gyermek számára.

A Nemzeti Könyvdíjat 1936-ban alapították, a világháború alatt szüneteltették, majd 1950-ben újralapították. Azóta évente odaítélik amerikai szerzők előző évben megjelent könyveiért, illetve életpályájáért. A díj ügyintézője jelenleg az 1988-ban létrehozott Amerikai Nemzeti Könyvalap (National Book Foundation). Megalapítása óta számos kategóriában kiosztásra került, napjainkban azonban már csak a felsorolt kategóriákban adják át. A kategóriák győztesei egy-egy kristályszobrot és 10 ezer dollár pénzjutalmat kapnak, a második helyezetteket pedig 1000 dollár pénzjutalomban részesítik. A győztesek kilétét kategóriánként egy-egy ötfős, független szakmai bizottság dönti el, amelynek tagjai a döntés előtt több száz könyvet olvasnak el. A díjra csak az amerikai kiadók jelölhetnek könyveket, emellett az olvasóknak is lehetőségük van jelölni egy-egy könyvet a kiadóknál.

Forrás: nationalbook.org, Goodreads.com, Wikipedia, Olvasóterem


Vidd hírét!