Egy arab Franciaország elnöke Houellebecq új regényében

Vidd hírét!
 
 

A botrányairól is híres Michel Houellebecq új regénye szinte biztosan sokkolni fogja Franciaországot. Soumission című regényében egy olyan Franciaországot festett meg, amelyet egy muzulmán elnök vezet. A cselekmény a nem túl távoli jövőben, 2022-ben játszódik, amikor a centristák és a Szocialista Párt által is támogatott Mohammed Ben Abbes az elnökválasztás második körében legyőzi a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjét, és átveszi a hatalmat az Elysée-palotában. Megismételem: a könyvet Houellebecq írta, aki egyébként az iszlám vallást korábban a hülye szóval jellemezte.

A Soumission szerzője: Michel Houellebecq

A könyv január 7-én jelenik meg Franciaországban, és csak megerősíti a Houellebecq-ről kialakult képet, miszerint ő a kortárs francia írók legprovokatívabb képviselője. Már a regény címét merésznek, kihívónak titulálták, a soumission ugyanis alázatot jelent, miközben az iszlám szó arab nyelven ugyancsak alázatot, egész pontosan Allah akaratának való alávetést jelent. A történetet egy 44 éves irodalmi professzor meséli el, aki időnként prostituáltak szolgáltatásait veszi igénybe, miközben huszonéves lányok iránt érez vonzalmat. Egyáltalán nem idegen a Houellebecq-féle világtól.

Houellebecq a Soumissionnal azt állítja, hogy népszerűtlensége ellenére a jelenlegi szocialista elnök, François Hollande hatalmon marad egészen 2022-ig, ám csúnya vereséget szenved már az első körben a szélsőjobb jelöltjétől és Ben Abbestől, aki a képzeletbeli Muzulmán Testvériség párt jelöltje. Ez utóbbit támogatja és segíti a győzelemhez a második fordulóban a baloldal, a centristák de még a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy is. Naná, hogy minden a feje tetejére áll Franciaországban.

Houellebecq-et egyesek már most is iszlámellenesnek nevezik. A 2001-ben publikált, a távol-keleti szexturizmust leleplező regénye, A csúcson is hatalmas botrányt kavart, amelyet a szerző azzal koronázott meg, hogy egy interjúban az iszlámot a világ legostobább vallásának nevezte. Houellebecq-re emiatt az iszlám fundamentalisták halálos ítéletet mondtak ki. Az nem egészen világos, hogy a Soumissionban milyen képet fest az iszlámról, de arra azért ne vegyünk mérget, hogy Houellebecq időközben megtért volna, és az új regényével azt üzeni: korunk társadalmi és gazdasági problémáira egy arab elnök megválasztása a megoldás.


Vidd hírét!