Irodalmi múzeum nyílik Bécsben

Vidd hírét!
  •  
  •  

Irodalmi múzeum nyílik tavasszal Bécsben, a pénzügyi háttér bizonytalansága miatt viszont csupán egy időszaki kiállítást rendeznek évente. Noha az Osztrák Nemzeti Könyvtárban több szalon és terem foglalkozik az igencsak gazgdag osztrák irodalom különböző korszakaival, az osztrák érdeklődők mindeddig különálló irodalmi múzeumot nem látogathattak Bécsben.


A múzeum Bécs belvárosában, az első kerületben található egykori Udvari Kamarai Levéltár (Hofkammerarchiv) műemlékvédelmi épületében működik majd. A háromemeletes épület első két szintjén az osztrák irodalmat a 18. századtól bemutató állandó kiállítás lesz látható, a harmadikon az időszaki tárlatok kapnának helyet. A múzeumban nem csak ritka könyvek, eredeti kéziratok, levelezések és korábban nem látott fotók lesznek láthatók, hanem olyan relikviák is mint például Egoon Friedell drámaíró parókája, amelyet az általa írt Goethe c. darab bemutatóján viselt vagy Peter Handke sétabotja.

Illusztráció

850 ezer euróra lenne még szükség ahhoz, hogy az Osztrák Nemzeti Könyvtár által kezdeményezett múzeumot az eredeti tervek szerint valósíthassák meg – közölte a könyvtár igazgatója a hét elején. A kulturális tárca az épület berendezését 2,6 millió euróval támogatta, a Gazdasági Minisztérium 2,8 millió euróval járult hozzá a felújításhoz. További 450 ezer euró adományokból gyűlt össze, 500 ezer eurót pedig a múzeum csoportosított át.

Április 18-án és 19-én nyitják meg az állandó tárlatokat, ezt követően felolvasóestek, vezetett múzeumtúrák, a szomszédban található Metro mozival közösen szervezett programok szerepelnek a kínálatban. Az első időszakos tárlatot 2016 elejére tervezik.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •