Ingyenes e-könyvek a metrón

Vidd hírét!
 
 

Ingyenes e-könyvek közül válogathatnak a pekingi metró utasai okostelefonjaikkal és táblagépeikkel. A kínai főváros 4-es metróvonalán olyan vonalkódot helyeztek el, amelyet az utasok okostelefonjaikkal vagy táblagépeikkel leolvasva egy ingyenesen használható elektronikus könyvtár anyagaihoz juthatnak el.

A kezdeményezés keretében egyszerre 10 könyvből lehet választani, az elolvasható könyvek várhatóan pár havonta cserélődni fognak. Az első, már elérhető könyvek a kínai történelemről szólnak.

Ingyen olvashatnak e-könyveket a pekingi metró utasai a 4-es vonalon (illusztráció)

„Azt hiszem, hogy egy igen hatásos és kényelmes eszközt találtunk a hagyományos kínai kultúra népszerűsítésére” – szögezte le a pekingi önkormányzat, amely a nemzeti könyvtárral együtt támogatja a kezdeményezést. A könyvtár épülete egyébként szintén a négyes metróvonal mentén fekszik, külön megálló tartozik hozzá.

Pekingi tisztségviselők remélik, hogy a lehetőség bátorítani fogja a kínaiakat az olvasásra; a kínai köztévé által megkérdezett utasok tetszését elnyerte a kezdeményezés. „Megértheted a hagyományos kínai kultúrát – kiváló dolog” – nyilatkozta az egyik utas, míg egy másik szerint remek időtöltést jelent könyvet olvasni a gyakran hosszan tartó metrózás ideje alatt.

Mi kíváncsian várjuk, hogy itthon ki érez rá leghamarabb ennek az egyszerű kezdeményezésnek az erejére: lehet, hogy utazás közben sokan ráharapnának az olvasnivalóra, és már az is vonzaná az érdeklődőket, ha csak a könyv első 2-3 fejezetét tenné közzé egy kiadó, és a többiért fizetni kellene. Egy próbát mindenképp megér.

Forrás: BBC, MTI


Vidd hírét!