Négy érdekesség a Wayward Pines-ról

Vidd hírét!
 
 

Az első kötet magyarul január végén jelent meg (a könyv részlete nálunk is olvasható), és az Agave Könyvek gondozásában március végéig megjelenik a teljes trilógia is. A regények alapján a Fox által készített tévésorozat májustól itthon is látható a Fox kábelcsatornán. Íme négy érdekesség a trilógiáról és a szerzőjéről!

Wayward Pines: egy coloradói kisváros ihlette

Blake Crouch az észak-karolinai Statesville-ben született, és 2006-ban költözött mostani lakhelyére, Colorado államba. Akkoriban történt, hogy a feleségével egy hétvégét Ouray-ben töltöttek. Crouch szerint a körülbelül ezer lelket számláló kisváros ihlette a Wayward Pines-trilógiát. Egy este egyedül sétált a város utcáin, és magával ragadta a táj szépsége meg a városra rátelepedett csend. Arra gondolt, hogy vajon milyen lenne, ha az egész várost és annak minden szegletét egyetlen ember birtokolná? Mi lenne, ha ő el akarná hagyni a várost, de tulajdonképpen nem létezne a városból kivezető út? Mi történne, ha a város minden lakója azon lenne, hogy megakadályozza őt abban, hogy elhagyhassa a várost? Csak évekkel később döbbent rá, hogy ezek a kérdések és gondolatok szülték a regény ötletét. A regénybeli Wayward Pines épp úgy néz ki, mint Ouray Colorado államban. Valahogy így:

Ezzel együtt a filmsorozatban ne keressünk Ouray-beli utcákat. A szériát két kanadai városban, a Brit Columbiában található Agassizban és Coquitlamben forgatták.

Egy regénynek szánta, trilógia lett belőle

Amikor hozzálátott, még csak egy különálló regényként képzelte el a Wayward Pines-t. Amikor az első kötet végére ért, csak akkor értette meg, hogy a cselekménnyel tulajdonképpen mindvégig egy nagyobb ívű, minimum háromrészes sorozat történetét készítette elő. A trilógia harmadik kötetének megírásakor hirtelen azt vette észre, hogy várja, hogy befejezze a regényt. Újra különálló regényt szeretett volna írni, és fárasztotta a sok összefüggésre való odafigyelés, a korábbi kapcsolatok, mozzanatok és részletek folytonos ellenőrzése.

Wayward Pines (Agave Könyvek, 2015) A pokol kapujában (Agave Könyvek, 2015) Az utolsó város (Agave Könyvek, 2015)

A saját weboldalán azt állítja, hogy a trilógia befejeztét követően hiányzanak neki a karakterek és az idahói kisváros, de valószínűleg soha nem tér vissza a regényhez, a szereplőkhöz és a helyszínhez.

A trilógia alapján a Fox készített tévésorozatot

A pilothoz a forgatókönyvet Chad Hodge írta meg 2012 őszén. A Foxnak és a szerzőnek is tetszett Hodge szkriptje, és 2013 májusában zöld utat adtak a szériának: egy tíz epizódos sorozatot rendeltek meg. A forgatás 2013 augusztusában kezdődött. Olyan neveket sikerült megszerezni a produkcióhoz, mint M. Night Shyamalan vagy Antal Nimród (mindketten egy-egy epizódot rendeztek), a főszerepben pedig az Ütközésekért Oscar-díjra is jelölt Matt Dillon látható. Crouch tanácsadóként segítette a producerek munkáját és ő írta a befejező rész forgatókönyvét is. Ez különösen nagy élmény volt a számára, hiszen ezzel párhuzamosan írta a trilógia harmadik kötetét.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=RsQ9Fl0VCkk[/youtube]

Wayward Pines 2015. május 14-én debütál az Egyesült Államokban, majd 24 órán belül a világ több mint 125 országban, többek között Magyarországon is. Kíváncsian várjuk.

A Wayward Pines a Kindle Worldben

Az Amazon 2013. május 22-én indította Kindle Worlds szolgáltatását, és Blake Crouch Wayward Pines-univerzuma az elsők között volt a fan fiction szerzők számára legalizált keretek között. Crouch-ot személyesen kereste fel az Amazon, hogy legyen része a programnak, és engedélyezze olyan fan fiction művek feltöltését, amelyek cselekménye az általa megálmodott Wayward Pines-ban játszódik, többnyire ugyanazon szereplőkkel. Állítólag több figyelemre méltó mű is született, kettőt például Crouch bátyja, Jordan Crouch írt; maga a szerző is bátran ajánlja a rajongóinak ezeket az alkotásokat. Jelen sorok írásakor 38 olyan mű létezik az Amazon kínálatában, amelyet nem Blake Crouch írt, de a Wayward Pines-univerzumban játszódnak.


Vidd hírét!