Ősszel jelenik meg a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása

Vidd hírét!
 
 

Angolul július 14-én jelent meg, és a megjelenését követő első héten minden idők könyveladási rekordját döntötte meg Harper Lee Go Set a Watchman (magyarul Menj, állíts őrt) című regénye: már az első napon 800 ezer példány fogyott el az angol nyelvű példányokból. Harry Potter óta nem nyitottak ki a könyvesboltok éjfélkor, de a kalandos történetű kézirat megjelentetését hihetetlen érdeklődés előzte meg.

Harper Lee-t mindeddig egyetlen könyves írónőként ismerte meg a világ, jóllehet a Ne bántsátok a feketerigót! című művével a világirodalom csúcsaira emelkedett. Pulitzer-díjjal tüntették ki és a filmvásznon megörökített történetet – Harper Lee: Go Set a Watchman - magyarul Menj, állíts őrt címmel jelenik megGregory Peck főszereplésével – 3 Oscar-díjjal jutalmazták. A kultikus műből 40 millió példány fogyott el a világon, 40 nyelvre fordították le és a 20. század meghatározó művének választották. A magyar nyelven is jól ismert mű az elmúlt fél évszázadban tucatnyi kiadást ért meg, ajánlott irodalomként is ismert.

Tavasszal robbant az irodalmi bomba: ismeretlen Harper Lee-kéziratra bukkantak az írónő elhunyt nővérének páncélszekrényében. Hamarosan az is kiderült, hogy egy 55 éve megírt regényről van szó, amely történetesen a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása… A titokzatos kézirat története ellentmondásos, de tény, hogy a nemzeti hősként ünnepelt írónő beleegyezett a regény megjelenésébe. Mint kiderült, a Truman Capotéval is bensőséges barátságot ápoló Lee elsőként a „folytatást” írta meg, aztán elzárta a fiókjába. Csak később született meg a Ne bántsátok a feketerigót!, a történetfolyam kezdete.

Harry Potter óta folyik a találgatás: vajon mi lesz a következő világszenzáció irodalmi berkekben? A Szürke ötven árnyalata sokként hatott, egy erotikus könyv tarolt. Az új szenzáció találgatása közben azonban a 89 éves Harper Lee-re valószínű, senki nem gondolt… A bibliai címet viselő regény, a Menj, állíts őrt magyar nyelven november 11-én jelenik meg a Geopen Kiadó gondozásában, mint ahogy a Ne bántsátok a feketerigót! újrafordított változata is.


Vidd hírét!