Irodalmi sikertörténet a szomszédból

Vidd hírét!
 
 

Emlékeztek még Andy Weir sikertörténetére? Andy Weir A marsi szerzője, és mielőtt első regényét kiadták volna, szoftermérnökként dolgozott, többek között az AOL-nél és a Blizzardnál. A marsit előbb fejezetenként közölte a saját blogján, és mintegy háromezer ember olvasta csak, többnyire olyan sci-fi rajongók, akik e-mailt küldtek, és kijavították a szerzőt, ha valahol tévedett. Amikor a regényt befejezte, ingyen elérhetővé tette a saját oldalán. 2002 szeptemberében, miután többen kérték rá, feltöltötte a könyvet az Amazonra is, hogy a Kindle-olvasók is elérhessék. Mindössze 99 centet kért érte, és decemberre 35 000 letöltést produkált. Az Amazonon a science fiction kategóriában vezette a bestseller listát. Ekkor hívta fel egy irodalmi ügynök, és megkérdezte, hogy szeretné-e, ha képviselné. Andy Weir igent mondott, és ezzel elindult a siker útján. Még zajlottak a tárgyalások a Random House-zal, amikor az ügynöke közölte vele, hogy a Fox érdeklődik a regény megfilmesítési jogaiért.

A könyv végül a The New York Times sikerlistájának 12. helyén debütált, a The Wall Street Journal az utóbbi évek legjobb sci-fijének nevezte, a regény alapján pedig Ridley Scott rendezett filmet Matt Damonnal és Jessica Chastainnel a főszerepben. Számokról nincs információnk, de Hollywoodban nem szokták az ilyent elaprózni.

Andy Weir regényének története igazi sikersztori, de kimondatlanul is ott lappang bennünk a szkeptikus feltevés, hogy ilyen csak Amerikában történhet meg. Nos, van egy jó hírünk: megtörténhet ez Európában is. Eugen Chirovici-csal épp most történik.

Eugen Ovidiu Chirovici a brassó megyei Fogaras városában született, közgazdasági diplomát pedig a Bukaresti Gazdasági Tudományok Akadémiáján és a Glasgow-i Egyetemen szerzett. Románia legfontosabb rádió- és tévétársaságainál dolgozott, egyszerű újságíróból lett a Curierul Național főszerkesztője, majd a B1 TV igazgatója és projektmenedzsere, 2002-től pedig politikai pályára lépett, többek között Adrian Năstase miniszteri tanácsosaként is szolgált. Ő viszont mindig is írni szeretett volna, és az írásból megélni.

Eugen Ovidiu Chirovici: Egy regénnyel hét számjegyű összeget keres

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Chirovici (ejtsd: Khirovics) több mint ezer cikket publikált Romániában és külföldön, több szakkönyvet és öt regényt is írt. Az első, a Masacrul (jelentése: A mészárlás) 1991-ben jelent meg és 60 000 példányban fogyott, ami tisztességes szám egy debütregényhez képest, de megélni nem volt képes pusztán az írásból, ez egészen mostanáig csak álom maradt.

Chirovici három éve költözött az Egyesült Királyságba, mert közel akart maradni a fiához, aki a Cardiffi Egyetemen tanult, és mert a felesége vonzó állásajánlatot kapott Angliából. A család így Readingbe költözött, ő pedig továbbra is főállású író szeretett volna lenni. Az álma most, 2015-ben vált valóra, miután a The Book of Mirrors című krimijének kiadási jogait hét számjegyű összegért vásárolták meg összesen 23 országban, és mindezt angol fontban kell érteni. Pedig ez a krimi sem igérkezett kasszasikernek. A kéziratot hat amerikai kiadó utasította vissza mindenféle magyarázat nélkül mielőtt a londoni Peters Fraser and Dunlop irodalmi ügynökség felfigyelt a regényre; rögtön szerződtették az írót. A bombaként robbanó sikerre mindössze három hetet kellett várni, az ügynökség ennyi idő alatt adta el a kiadási jogokat 23 országban világszerte. Németországból tizenegy kiadó versengett a regényért, Franciaországban kilenc-, Nagy-Britanniában hat kiadó szerette volna megszerezni a kiadás jogát.

Figyelemre méltó tény, hogy Chirovici a regényt angolul írta. Rachel Mills az irodalmi ügynökség részéről megjegyezte, hogy a könyv szövege alapján senki sem mondaná meg, hogy a szerző nem angol anyanyelvű.

Magyar kiadásról egyelőre nincs hírünk. Amennyiben valamelyik hazai kiadó megvásárolná a magyarországi kiadás jogait, írni fogunk róla.

UPDATE: a regény magyarul a GABO Kiadó gondozásában jelenik meg 2017 áprilisában, Tükrök könyve címmel.

Forrás: Wikipédia, Mediafax, The Guardian; címlapfotó: Adevărul;


Vidd hírét!