Nyerd meg James Ellroy új regényét!

Vidd hírét!
 
 

2015-ben utoljára játékot hirdetünk, mégpedig az amerikai krimiirodalom egyik legnagyobb alakjának, James Ellroynak az új regényéért. A Jaffa Kiadó gondozásában nemrég megjelent Perfídia egyedi vállalkozás a most 67 esztendős szerzőtől: egy tervezett második kvartett első része ez, amelyben az L. A. Quartet és az Underworld U.S.A. trilógia szereplőinek életét mutatja be a második világháború idején.

A feladat nem egyszerű: az alábbi három anagramma közül legalább kettőt kell megfejtened ahhoz, hogy játékban légy a könyvért. A nyeremény viszont bőven kárpótol a fáradtságért. Íme a feladványok:

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, ÍME AZ EREDMÉNY:

A három anagramma megfejtése:

  • OLYAN SÁRGA KOVA = ANGYALOK VÁROSA, azaz Los Angeles – Ellroy regényei majdnem mind itt játszódnak
  • A FAEKE IDELÁT = A FEKETE DÁLIA, ezen a néven vált ismertté az 1947-ben meggyilkolt Elizabeth Short, és az ügy kísértetiesen hasonlított Ellroy anyjának meggyilkolására is. Ellroy egy regényt is írt az esetről, bár annak címe egyszerűen Fekete Dália, határozott névelő nélkül.
  • HIT HABOT SZEREL = ELIZABETH SHORT, azaz a Fekete Dália.

Mindössze 29-en vettek részt ebben a játékban, és az első anagrammát csak a játékosok fele tudta megfejteni. A második és a harmadik betűrejtvény viszont nem okozott gondot senkinek, így 29 ember közül sorsoltuk azt az egy szerencsés olvasónkat, aki nemsokára a kezébe veheti Ellroy új regényét, a Perfídiát. Ő pedig Novai György.

Fontos: a három anagramma közül elég kettőt megfejteni, kettőt viszont kötelező, anélkül a neved nem kerül bele abba a kalapba, amelyből végül a nyertes nevét kihúzzuk. Segítségként annyit elárulunk, hogy az anagrammát olyan neveket rejtenek, amelyek szorosan kötődnek James Ellroyhoz. Ja, hogy szinte semmit nem tudsz Ellroyról? Ezen segíthet az a portré, amelyet a szerzőről írtunk 64 éves születésnapja alkalmából majdnem négy évvel ezelőtt.

A játék 2016. január 4-én, hétfőn este ér véget, eredményt pedig január 5-én, kedden hirdetünk. A szokásostól eltérően ezúttal csak egy nyertest tudunk hirdetni, az ő nyereménye pedig James Ellroy Perfídia című regénye lesz. Több helyes megfejtő esetén, mint mindig, sorshúzással döntünk a nyertesről.

A nyereményről:

1941. december 6. Amerika a második világháború küszöbén áll. A béke reménye végképp szertefoszlik, amikor japán repülőgépek bombázzák Pearl Harbort. James Ellroy: Perfídia (Jaffa, 2015)Los Angeles sokáig biztonságos menedéket nyújtott az Amerikába áttelepült első és második generációs japánoknak – de a háború kitörésével fellobban a gyűlölet lángja, és megkezdődik a japánok internálása.

Brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak egy japán családot Pearl Harbor előestéjén. A gyilkosság három férfit és egy nőt idéz meg a háborús lázban égő városból. William H. Parker a Los Angeles-i Rendőrség századosa. Parker rendkívül tehetséges, könyörtelenül ambiciózus, alkoholista és bizonytalan ideológiák megszállottja. Legnagyobb riválisa Dudley Smith őrmester – ír származású, az IRA egykori katonája, aki igyekszik hasznot húzni a háború kitöréséből. Hideo Asida rendőrségi helyszínelő, az egyetlen japán a Los Angeles-i Rendőrség állományában. Kay Lake huszonegy éves dilettáns, aki ki van éhezve a kalandra és az izgalomra. A nyomozás egymás mellé sodorja négyüket, és örökre megváltoztatja mindnyájuk életét. A bűncselekmény politikai vihart kavar, amely választás elé állítja őket, és átértékeli egymáshoz fűződő viszonyukat – elvtársak, riválisok, szeretők, a történelem bábjai.

A Perfídia lenyűgöző regény. Olyan nézőpontból mutatja be a második világháborút, ahonnan még soha nem láttuk, James Ellroy pedig úgy ír Los Angelesről, ahogyan még egyetlen korábbi művében sem. Kirándulásra invitál bennünket a szakadék szélére, ahol tanúi lehetünk Amerika nagyhatalommá válásának. A Perfídia ezt a pillanatot ragadja meg félelmetes erővel. Egy bűnügy megoldására hívja az olvasót, és cserébe megmagyarázza a háború mibenlétét.

Játék előtt tanácsos elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat. A lényeg: az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Figyelem! Ha részt veszel ebben a játékban, azzal azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára — ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk. A listáról utólag bármikor leiratkozhatsz, ami azzal jár, hogy végleg törlünk az adatbázisból. Játszani továbbra is játszhatsz, egyszerűen csak nem kapsz értesítést az újabb játékokról.


Vidd hírét!