Percek alatt elfogyott a Mein Kampf új német kiadása

Vidd hírét!
  •  
  •  

Pillanatok alatt elfogyott a német könyvesboltokból Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf, amelynek tudósok kritikai jegyzeteivel ellátott kiadását pénteken dobták piacra a szerzői jogok lejárta után. A négyezer példányban kiadott, mintegy kétezer oldalas, magyarázatokkal ellátott változatra már január 8-i megjelenése előtt hatalmas volt a kereslet, mintegy 15 ezer előzetes megrendelés érkezett rá, noha csak 4 ezer példányban nyomtatták ki.


Sajtóértesülések szerint az 59 euróba került könyv egy példányát már újraárulják az Amazon németországi honlapján tízezer euróért – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. Az 1925-ben először megjelent könyv szerzői jogait a náci Németország bukása után a szövetségesek átadták Bajorországnak, amely eddig nem engedélyezte a könyv újranyomását. Január elsején azonban lejártak a szerzői jogok, és a müncheni Kortárs Történelmi Intézet úgy döntött, hogy két kötetben kiadja a jegyzetekkel ellátott változatot, amelyen számos történész dolgozott három éven át.

A Mein Kampf új kiadása egy németországi könyvesboltban - nagyon hamar elfogyott
A Mein Kampf új kiadása egy németországi könyvesboltban – nagyon hamar elfogyott

Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás “eloszlatja a könyvet övező mítoszt”. Németország legjelentősebb zsidó szervezete, a német Központi Zsidó Tanács nem ellenezte a kritikai jegyzetekkel ellátott kiadást, de továbbra is ellene van a könyv minden jegyzetek nélküli publikálásának. A szervezet elnöke, Josef Schuster elmondta, hogy reméli, hogy a jelenlegi kiadás segít lerombolni Hitler embertelen ideológiáját és ellensúlyozhatja az antiszemitizmust.

Nem mindenki osztja azonban Josef Schuster és a Központi Zsidó Tanács nézeteit. A németországi zsidó közösség több tagját is felháborította a Mein Kampf újbóli kiadása, és kétségbe vonták a könyv kiadásának szükségességét. Charlotte Knobloch, a müncheni zsidó közösség vezetője azt mondta, hogy korábban elképzelni sem tudta volna, hogyegy könyvesbolt kirakatában viszontláthatja Hitler művét.

A kritikai jegyzetekkel és észrevételekkel ellátott könyvet a tervek szerint franciára is le fogják fordítani, amely előreláthatóan nagy felhördülést fog eredményezni a franciaországi zsidók körében. Roger Cukierman, a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának elnöke egyenesen katasztrófának nevezte a Mein Kampf tervezett francia kiadását.

Forrás: MTI, The Daily Telegraph


Vidd hírét!
  •  
  •