Kondor Vilmos regényéből Gárdos Éva rendez filmet

Vidd hírét!
 
 

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka alakítja a Kondor Vilmos nagysikerű regénye nyomán, Gárdos Éva rendezésében készülő Budapest noir főszerepeit. A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Pioneer Pictures produkciójában forgatják februártól – jelentették be múlt heti budapesti sajtótájékoztatójukon az alkotók. A regény az Agave Könyvek gondozásában jelent meg 2008-ban – mérget vehettek rá, hogy lesz majd új kiadás filmes borítóval.

Az 1930-as évek Budapestjén játszódó krimi további kulcsszerepeit Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Szabó Simon játssza, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Pater Sparrow, a kosztümökért Flesch Andrea felel. Az alkotás producere Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures vezetője. Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója elmondta, különösen örül ennek a filmnek, mivel száz százalékban magyar forrásból, magyar történetből születik és a helyszíne Budapest. A produkció az előkészítésére elnyert összeggel együtt 950 millió forint támogatást kapott a Filmalaptól. A vezérigazgató korábban készült magyar „egzisztencialista film noirként” Tarr Béla A londoni férfi című alkotását emelte ki. Mint hozzáfűzte: ez a műfaj nehezen leírható, különös hangulat jellemzi.

Az alkotók a sajtótájékoztatón. Fotó: Kovács Tamás, MTI.
Az alkotók a sajtótájékoztatón. Fotó: Kovács Tamás, MTI.

Gárdos Éva arról beszélt, hogy régóta érdekli a film noir műfaja. Amikor Kondor Vilmos könyve a kezébe került, egy nap alatt elolvasta, és filmet akart forgatni belőle. Az 1936-ban játszódó történet főhőse Gordon Zsigmond bűnügyi zsurnaliszta, aki egy titokzatos gyilkosság szálait göngyölíti fel. A rendező az MTI kérdésére elmondta: a film előkészítése során találkozott az álnéven író, és kilétét továbbra is titokban tartó Kondor Vilmossal, és Szekér András forgatókönyvíróval együtt többször is konzultáltak vele.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy egy ilyen lelkes és szuper csapatban kaptam helyet. Fantasztikus a forgatókönyv” – mondta a Gordont alakító Kolovratnik Krisztián. A színész szerint Gordon „titokzatos pasi”, aki keveset beszél, és elrejti az érzelmeit. Tenki Réka, aki Gordon barátnőjét, Eckhardt Krisztinát játssza, úgy vélekedett, hogy a fotóriporter szabad és független nő. Izgalmas lesz a Gordonnal való kapcsolatát bemutatni – fogalmazott. „A korabeli Budapest leggazdagabb, legbefolyásosabb embere volt elképesztő kapcsolatokkal, egészen magas rangú politikusok és üzletemberek tartoztak a baráti körébe” – festette le az általa alakított vitéz Szőllősy Andrást Kulka János, hozzáfűzve, hogy az ő története is titkokkal terhelt.

A regényt Pesot kollégánk recenzálta 2012 elején. A könyvre maximális pontot adott és így méltatta: A cselekmény fokozatosan építkezik,Kondor Vilmos: Budapest noir (Agave Könyvek, 2008) az izgalmak alattomosan nőnek, és a harmincas évek Budapestjének atmoszférája az olvasó számára is kézzelfoghatóvá válik. Amitől igazán működőképes ez a krimi, az hogy tipikusan magyar környezetben teremti újra a noir műfaját. Gordon Zsigmond alakja egy amerikai hard-boiled krimiben is megállná a helyét, azonban Kondor ügyesen ellenáll a csábításnak, hogy a műfaji kliséket átvéve csupán egy magyar szereplőkkel játszódó amerikai krimit írjon. Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint a kórbonctanon játszódó jelenet, amikor Kondor személyes jó barátja, Pazár doktor a hullateremben olyan jóízűen falatozik a tokaszalonnából és vöröshagymából, hogy az olvasó hajlamos eltekinteni a körülményektől, és egy pillanatig összegyűl szájában a nyál. Olvasd el a teljes ajánlót itt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a forgatás február 8-án indul és 45 napig tart. Különböző budapesti helyszíneken, valamint a Mafilm Róna utcai filmstúdiójában készülnek majd a felvételek. A Pioneer Pictures első magyar játékfilmes produkciójaként készül el a Budapest noir. Kemény Ildikó, a cég vezetője és a film producere az MTI-nek elmondta: most érett be a helyzet és a finanszírozási háttér ahhoz, hogy készen álljon egy igazi magyar filmre. „Nem véletlen, hogy a Budapest noir az első, amire rábólintottam. Ismertem Kondor Vilmos könyveit, remélem, hogy később nekem is alkalmam lesz találkozni a szerzővel.”

A producer kifejtette: bár a költségvetés szoros – nem hasonlítható korábbi külföldi produkcióinak pénzügyi hátteréhez -, élvezi ezt a kihívást, magával ragadta „Gárdos Éva lelkesedése és a filmen dolgozó csapat nagyszerű mentalitása”.

A tervek szerint a Budapest noir az év végére készül el, az alkotók szeretnék, ha előbb nemzetközi filmfesztiválokon mutatkozna be, és azt követően kerülne a mozikba.

Forrás: MTI


Vidd hírét!