Peter James kapta a CWA Gyémánttőr-díját

Vidd hírét!
 
 

A brit Peter James kapta a Crime Writers’ Association (Brit Krimiírók Szövetsége) által odaítélt legnagyobb irodalmi elismertést, a Diamond Daggert, azaz a Gyémánttőr-díjat, amellyel 1986 óta évente egy-egy szerző életművét díjazzák. A szövetség oldalán mesteri elbeszélőnek titulálták a ragyogó írói karriert befutó Peter Jamest, aki eddig 28 regényt írt, és akinek könyveit világszerte 16 millió példányszámban vásárolták meg. Len Tyler, a CWA elnöke a police procedural műfaj királyának nevezte az írót.

James a Roy Grace-sorozatával hagyott mély nyomot a krimiirodalomban. Ahhoz, hogy a krimijeiben minél pontosabb és életszerűbb képet adhasson a brit rendőrök életéről és munkájáról, James nagyon szoros kapcsolatot épített ki a sussexi rendőrséggel, és gyakran megy ki a terepre a járőrökkel és a nyomozókkal együtt, hogy testközelből figyelhesse meg a munkájukat. Ez a fajta kutatás, szól a CWA méltatása, hitelességet eredményez a regényeinek, amitől a nyomozók elismeréssel tekintenek James munkáira, az olvasók pedig a körmüket rágják az izgalomtól.

Len Tyler kiemelte: James regényeiben a percre pontos aprólékosság elegyedik a feszes, fordulatos történetvezetéssel. A szövetség elnöke megemlítette azt is, hogy az író 2012-ben éppen a sussexi rendőrségtől kapott egy elismerést, amiért segédkezett egy olyan rövidfilm elkészítésében, amely a tizenévesek figyelmét volt hivatott felhívni a nemi erőszak veszélyeire. Az írót 2009-ben a University of Brighton tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki, amiért regényeivel hozzájárult a művészetekhez.

Az övé 2016-ban a Diamond Dagger: Peter James
Az övé 2016-ban a Diamond Dagger: Peter James

Peter James a Gyémánttőr-díjról azt mondta, hogy mindig is úgy érezte, ez a legnagyobb minden olyan irodalmi díj közül, amelyet egy krimiíró megkaphat. James szerint leginkább erre a díjra vágyik minden krimiíró, egyrészt a díj múltja és történelme miatt, másrészt amiatt, hogy kik döntenek a díjazott személyéről. (A jelölések a CWA-tagok részéről történnek – közel 700 krimiszerzőről beszélünk –, a döntés joga pedig egy bizottság kezezében van, akik szavazással határoznak a nyertesről.) Mindazonáltal leginkább az előző díjazottak névsora miatt vágyik mindenki a Gyémánttőrre, vallotta be James, hiszen óriási megtiszteltetés, ha az embert olyanokkal említik egy lapon, mint Elmore Leonard, Frederick Forsyth, Ed McBain, Lawrence Block, Ruth Rendell, John le Carré vagy P. D. James. A friss Gyémánttőr-díjas író visszaemlékezett fiatal éveire, amikor kezdő íróként részt vett a díjátadókon, hallgatta a díjazottak beszédét, és arról álmodozott, hogy egyszer akár ő is állhatna a pódiumon. Mint mondta, ez is ékes bizonyítéka annak, hogy az álmaink tényleg valóra válhatnak.

Peter James 1948. augusztus 22-én született Brightonban. Karrierjét filmesként kezdte: forgatókönyvíróként és producerként dolgott, mielőtt regényeket kezdett volna írni. Mára 28 regényt írt, amelyeket összesen 36 nyelvre, közöttük magyarra fordítottak le. A művei itthon a General Press Kiadó gondozásában jelennek meg.

Forrás: CWA


Vidd hírét!