Vámos Miklós novellájából forgatott filmet Kern András

Vidd hírét!
  •  
  •  

Vámos Miklós Halhatatlan című novellája alapján készített „haláli” vígjátékot Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész. A Gondolj rám! Kern András, Eszenyi Enikő, Rajhona Ádám, Elek Ferenc, Törőcsik Franciska és Liptai Claudia főszereplésével 2016. január 21-én került a hazai mozikba az A Company Hungary forgalmazásában. A filmet Ragályi Elemér fényképezte, zenéjét Presser Gábor szerezte.


[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=GE5Crro9EH8[/youtube]

A film a Kern Andrásra oly jellemző fekete humorral, csavarosan, szellemesen mesél, hazugságainkon, árulásainkon, bűnös és gyakran a visszájukra forduló „jót akarásainkon” keresztül egyfajta szembenézés önmagunkkal. “Az az érzésem, hogy talán tudok filmdialógust írni, jeleneteket kreálni, szituációkat teremteni, de egyáltalán nem tudok történetet kitalálni. Egyszer beszélgettem Vámos Miklóssal és megkérdeztem tőle, hogy nincs-e egy jó története? Millió története volt persze, nekem meg éppen ez tetszett meg. Vámos Miklós is aktívan részt vett a forgatókönyv megszületésében egészen az első vázlattól a végleges változatig. Nem együtt írtuk, de folyamatosan együtt dolgoztunk a történeten.” – nyilatkozta Kern.

A film szinopszisa: Dr. Borlainak (Kern András) rutinfeladat, hogy bizonyos betegeivel közölje valamelyes tapintattal azt a rossz hírt, hogy immár csupán megszámlálható mennyiségű napjuk maradt. Egy szép – vagy inkább csúnya – napon kollégája ővele közli a rossz hírt. A minta férj, a legszeretőbb apa, a legkedveltebb orvos ekkor ördögi tervet eszel ki: szépen magára haragítja a szeretteit, a gyerekeit, a feleségét (Eszenyi Enikő), az anyját, hogy majd ne okozzon fájdalmat nekik, amikor el kell veszíteniük. Ám amikor már mindenkit lebontott maga körül, és egy emberként azt gondolják róla, hogy egy ocsmány, önző, kibírhatatlan alak – még mindig él, holott az emberi – orvosi – számítás szerint már rég a temetőben kéne lennie…

Vámos Miklós: bárnovellák + FAKCIÓK (Európa Könyvkiadó, 2015) Kern András filmje: Gondolj rám

Halhatatlan című novella a bárnovellák + FAKCIÓK című kötetben jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. A Gondolj rám a Sztracsatella (1995) és a Miniszter félrelép (1997) után Kern András harmadik mozifilmje. A haláli vígjáték főszereplői Kern András, Eszenyi Enikő, Rajhona Ádám, Elek Ferenc, Törőcsik Franciska és Liptai Claudia. A filmet 2016. január 21. óta vetítik a hazai mozik.


Vidd hírét!
  •  
  •