Magyarul is megjelenik a Bram Stoker-díj idei győztes regénye

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ahogy már megszokhattuk, májusban van a horror műfajának gálája, ekkor kerül ugyanis átadásra a műfaj legrangosabbjának számító Bram Stoker-díj. Az idei díjátadó ünnepséget – amelyen egyébként a 2015-ös díjat adták át több kategóriában – május 14-én tartották Las Vegasban. A szervező a Horrorírók Szövetsége (Horror Writers Association – HWA) volt.


A tizenegy kategória közül a legjobb regényt kitüntető számít a legrangosabbnak, amelyben a díj 1987-es alapítása óta olyan neves szerzőket díjaztak, mint Stephen King, Thomas Harris, Peter Straub, Neil Gaiman vagy Clive Barker. A kategória idei győztese Paul Tremblay, Paul Tremblay: Szellemek a fejben (Agave, 2016)akit idén a Szellemek a fejben című regényéért tüntettek ki. Az 1971-ben született szerző írói pályafutásának kezdete, 2000 óta több regényt és rövidprózai alkotást is írt horror, dark fantasy és sci-fi műfajokban, ezek közül viszont egy sem olvasható magyar fordításban. Az idén azonban megtörik a jég, az Agave Könyvek ugyanis bejelentette, hogy az Ünnepi Könyvhétre magyarul is kiadja a díjazott regényt. A fülszövege szerint a Szellemek a fejben egy félelmetes pszichológiai horror, „ami nem csak az emlékezet és valóság, tudomány és hit kérdéseit feszegeti nyugtalanító módon, hanem az ősidők óta bennünk lakozó gonosz természetét is.” A győztes mű mellett Clive Barker,  Michaelbrent Collings, JG Faherty és  Patrick Freivald egy-egy regénye szerepelt ebben a kategóriában a jelöltek között.

A legjobb első regény díját Nicole Cushing vehette át Mr. Suicide, című regényével, a legjobb ifjúsági (young adult) regény díját pedig John Dixon a Devil’s Pocket című könyvével. A többi kategória díjazottjai: Sam Weller, Mort Castle, Chris Ryall és Carlos Guzman szerkesztőként (legjobb képregény), Mercedes M. Yardley (legjobb hosszúprózai fikciós mű), John Palisano (legjobb rövidprózai fikciós mű), David Robert Mitchell (legjobb forgatókönyv), Michael Bailey (legjobb antológia), Lucy A. Snyder (legjobb fikciógyűjtemény), Stephen Jones (legjobb nem fikciós mű) és  Alessandro Manzetti (legjobb verseskötet). A különkategóriák díjazottjai: Michael Knost (Ezüst Pöröly-díj), Patrick Freivald és Andrew Wolter (Richard Laymon elnöki díj), Borderlands Press (szaksajtó-díj), Tim Waggoner (az Év Mentora-díj). Életműdíjat ketten vehettek át: Alan Moore és George A. Romero. Egyikük sem ismeretlen Magyarországon: Moore-nek a Dave Gibbonsszal közösen írt Watchmen – Az Őrzők című képregény-trilógiája jelent meg 2008–2009-ben a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában, Romero pedig a minden idők leghíresebb zombifilmjének tartott Élőhalottak éjszakája (1968, majd 1990) írója és rendezője, de ő jegyzi a Stephen King regényéből készült Halálos árnyék (1993) című filmet, valamint a kultuszfilmnek számító Holtak hajnalát (1978) is.

Források: horror.org, agavekonyvek.hu, Olvasóterem, Wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •