Puk Damsgård: Az Iszlám Állam fogságában

Írta : Puk Damsgård
Eredeti cím : Ser du månen, Daniel
Eredeti kiadás : 2015
Magyar cím : Az Iszlám Állam fogságában
Fordította : Pap Vera-Ágnes
Kiadó : Európa Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2016
Terjedelme (oldalszám) : 383
80
Vidd hírét!
 
 

Egészen egyedülálló élmény olyan könyvet, történetet olvasni, amelynek a főszereplője annyira valós, hogy még a közösségi hálón is létezik, az aktuális médiában dokumentálva van, és megkockáztatom, hogy ha bárki személyesen megkeresné, saját maga mesélne a történtekről. Daniel Rye dán fényképész elrablásának történetét Puk Damsgård, a neves dán újságíró egy megrázó dokumentumregényben tárta fel. Danielt 2013 májusában rabolta el az ISIS, azaz az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet, és tizenhárom hónap múlva, 2014 júniusában, eurómilliós nagyságrendű váltságdíj fejében szabadult. Puk Damsgård Az iszlám Állam fogságában című könyve a családdal és Daniellel készült számos interjú és beszélgetés alapján született. Rengeteg kapcsolatfelvétel, új és régi barátság, találkozás és telefonhívás előzte meg a könyv születését, amely mindezek alapján egy kihagyhatatlan dokumentum is egyben.

Daniel Rye azért indul riportútra Szíriába 2013 májusában, mert a háború sújtotta övezetből akar tudósítani nyersen és valósághűen, a civil lakosság hétköznapi életének, pillanatainak megörökítésén keresztül. Azonban épphogy beteszi a lábát az országba, rövid időn belül ismeretlen személyek által elkövetett emberrablás áldozata lesz. Tizenhárom hónap alatt különböző helyszíneken tartják fogva, miközben a többnyire nyugati világból származó foglyok száma fokozatosan növekszik, és ezzel párhuzamosan a fogva tartás körülményei egyre csak romlanak. Daniel túsztársai általában újságírók, haditudósítók, akiket a vakmerőségükkel határos bátorságuk visz egy nehezen meghatározható háborús övezetbe, ahonnan a harcok és az emberi életek valóságát kívánják közvetíteni a nyugati világ felé. Daniel útja elején tisztában van a lehetséges veszélyekkel, azonban ezek állandó mozgásban és változásban vannak, így nem kiszámítható, hogy mi történik a következő órákban, mivel az ISIS állandóan újabb és újabb területeket, városrészeket hajt uralma alá. Daniel a hozzá hasonló sorsú társaival egy olyan övezetbe érkezik, ahol nem körvonalazódik tisztán az, hogy akivel kapcsolatba lépik, az „barát”, vagy „ ellenség”. Szíria olyan területté vált az utóbbi években, ahol az Aszad rezsim ellen lázadók közül sokan váltak a terror elkövetőivé és még többen az áldozatává. A hosszú és módszeres elnyomás és elégedetlenség különös módon ötvöződött a felkelőkben, hétről hétre újabb és újabb frakciók alakultak, és némelyek szélsőséges iszlamista elveket vallottak. A megalakult an-Nuszra Front eredetileg egy felkelőkből álló csoportosulás volt, később azonban beleolvadt az akkor már ISIS-nek, azaz Iszlám Államnak nevezett terrorszervezetbe, vagy jobban mondva, maga a szervezet nevezte „tulajdonának”, légiójának az an-Nuszra Frontot.

Daniel sok újságcikket olvasott, videókat nézett az interneten, hogy tisztább képet kaphasson az akkor már javában a polgárháború csiráival tarkított Szíriáról. 2013 május közepén átlépve a török-szír határt, rövid ideig tehette azt, amiért Szíriába utazott, ugyanis kísérőjét és őt lépésenként vonták ki a forgalomból, mígnem azon kapta magát, hogy ismeretlen emberekkel zárt ajtók mögött fegyveres és álarcos „katonák” tartják fogva. Danielben pontosan az játszódott le, ami talán minden egészséges, ép szellemű huszonéves fiatalban: nem igazán fogta fel, mibe is keveredett. A napok azonban egyre csak teltek, és lassan rá kellett döbbennie, hogy fogoly egy olyan országban, ahol még az sem tudja biztosan, hogy az állam vagy a felkelők remélnek hasznot belőle. Időközben összeismerkedett más európai ország tudósítóival, és kialakult valamiféle rendszer is közöttük, amely egyrészt a túlélésre, másrészt a remény életben tartására szolgált. Danielt sokszor és változatos módon megkínozták, az alultápláltság és a fizikai kínok szélsőséges gondolatokat és öngyilkossági szándékot hoztak. Társai azonban a körülményekhez képest igyekeztek segíteni neki, barátságok és ünnepek is születtek ezekben az embertelen és gyakran megalázó helyzetekben.

Daniel családja mindez idő alatt mindent megtett, hogy kiszabadítsa a fiút. Túsztárgyalót fogadott, aki folyamatosan azon volt, hogy megtalálják Danielt Szíriában és kiszabadítsák a fogságából. Időközben kiderült, hogy egy amerikai újságíró, James Foley ügye is összefonódik a Daniel ügyével. Az amerikai túsz 2012 őszén kerül fogságba, és a túsztárgyaló azt gyanította, hogy Daniellel együtt van valahol…

Puk Damsgård 2006 óta több évig élt Afganisztánban és Pakisztánban, 2011-től a dán közszolgálati rádió közel-keleti tudósítója, Az Iszlám Állam fogságában című könyvével 2015-ben elnyerte a különleges újságírói teljesítményért járó Cavling-díjat. Daniel történetének papírra vetése bátor és egyszersmind szükséges tett volt. A fogolytársakkal, dzsihadistákkal, informátorokkal, szakemberekkel folytatott hosszas beszélgetések során olyan könyv született, amely valódi, tényszerű közléseken alapszik, és nemcsak azt mutatja be, hogy milyen embertelen borzalmakat kellett Danielnek kiállnia, hanem azt is, hogy mi történt időközben a világban és hogyan élte meg Daniel családja a történteket. A fejezetek a különböző helyszíneken váltakozva, teljes időrendi sorrendbe ágyazva mutatják a történéseket. Olvasás közben előfordulhat, hogy időnként bevillan, hogy ez tényleg megtörtént, és biztos, hogy most is történik valakikkel. Addig, amíg nem tudunk azonosulni valamiképpen, az egész egy messzi ország álomszerű szereplőinek a valósága. De itt európai, biztonságos közegből szakad ki egy fiatal férfi, akinek szülei vannak, testvérei vannak, akik szeretik, aggódnak érte, és lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hogy a több millió eurós váltságdíjat összeszedjék. Itt túszejtők vannak, emailek jönnek-mennek, amelyekben idegölő dilemmákkal kell megküzdeni, üzenetekre kell módszeresen válaszolni. Daniel fogva tartásának és kiszabadulásának története feltárja a háttérben húzódó politikai gyökereket is, a nyugati országok túsztárgyaló politikájától a közel-kelet hóhérain keresztül szembesít azzal, hogy ezekben az esetekben mennyire nem egyértelmű az, hogy mi a helyes és személyre szabott döntés. Daniel Rye-nek „szerencséje” volt, hazatért. Hogy hogyan, és mi áron, azt mesélje el ez a könyv, amely lényegében nem egy szervezetnek, hanem mindazon személyeknek és tetteknek elítélését is magában hordozza, akik élvezetet találnak mások megkínzásában és legyilkolásában.


Vidd hírét!