Ajándéktippek az ünnepek előtt: krimi & thriller

Vidd hírét!
 
 

Ha a szeretteid, barátaid között van olyan, aki hideg téli estéken is inkább a borzongást választja, és szívesen olvas lebilincselő krimit vagy thriller, akkor szerintem az alábbiak közül válassz neki ajándékot karácsonyra. Persze saját magadat is meglepheted.

Lars Kepler: A bosszúálló

Az utóbbi időben kevesebb skandináv krimit ajánlottunk a figyelmetekbe, mint ahogyan azt korábban megszokhattátok, de Lars Keplernek, a Hipnotizőr szerzőjének újabb bestsellere olyan, amit a műfaj kedvelőinek nem szabad kihagyni. A bosszúállóban Joona Linna felügyelő egy olyan ügyben nyomoz, amely egy régi, lezáratlan ügyben gyökerezik.

Különös alak imbolyog a hóesésben a vasúti hídon. Lars Kepler: A bosszúálló (Cartaphilus, 2016)A mozdonyvezető az utolsó pillanatban veszi észre, csak hajszál híján sikerül elkerülni a tragédiát. A csontsovány, súlyos beteg fiatalemberről a kórházban kiderül, hogy hivatalosan már hét éve nincs is az élők sorában. A rendőrség szerint Jurek Walter végzett vele. Ám Walter, a szinte természetfeletti képességű sorozatgyilkos hosszú évek óta szigorú őrizet alatt él egy börtönkórházban. Kapcsolatot nem tarthat senkivel, még az orvosokkal, ápolókkal sem. A fiút pedig ez idő alatt fogva tartották. De kicsoda? Ha nem Jurek Walter jár ki-be az elmeosztály falain át, akkor bűntársa lehet odakint.

Ahogy Joona Linna feleleveníti a régi esetet, szörnyű emlékeivel együtt életre kelnek a rémálmai is. A rendőrség réges-rég eltűnt áldozatok és egy Homokember nevű fantom után kutat. Nyomok nincsenek, csak a fogságból szabadult fiú lázas szavaiból kirajzolódó emlékfoszlányok. Ezek pedig arra utalnak, hogy a húga is ugyanott raboskodik, ahol őt tartották fogva, és az élete veszélyben van. Joona Linna mindent egy lapra tesz fel: egy különlegesen kiképzett nyomozót küld csalinak a börtönkórházba, Jurek Walter mellé, hogy megtudjon valamit az elrabolt lány hollétéről.

Lars Kepler újabb regénye sem szokványos bűnügyi történet. Emberrablások, egy elmeosztály borzongató mindennapjai, a múlt lezáratlan epizódjai, az orosz titkosszolgálat váratlan fortélyai emelik A bosszúálló című regényt a legkiválóbb skandináv krimik sorába. Megjelenésének évében ez a kötet volt a legnagyobb példányszámban eladott bestseller Svédországban.

Emma Healey: Elizabeth eltűnt

Másodikként egy elsőkönyves szerző regényét ajánljuk, ez az Elizabeth eltűnt a brit Emma Healey tollából. Az írónő négyévesen írta első történetét. Nyolcévesen azt mondta a tanító nénijének, hogy író lesz, de tizenkét éves korára meggondolta magát. Eltelt még tíz év, mire visszatalált az íráshoz. Emma Healey: Elizabeth eltűnt (Cartaphilus, 2016)Az Elizabeth eltűnt első regénye, amelyet óriási várakozás előzött meg, és amely Nagy-Britanniában A lány a vonaton sikerével felérő szenzációt keltett, valósággal rabul ejtette hamar millióssá duzzadt olvasótáborát.

A regény főszereplője Maud, aki fokozatosan veszíti el emlékezetét és kapcsolatát a világgal. Egyvalakit azonban nem tud és nem is akar elfelejteni: barátnőjét, Elizabethet – aki eltűnt. Vagy akiről azt hiszi, hogy eltűnt, és veszélyben van. De senki nem hallgat rá: sem a lánya, sem a gondozói, sem a rendőrök, és legkevésbé Elizabeth fia. Netán az ő keze lenne a dologban?

Maud csak a házában szanaszét kitűzött kis céduláira, az érzéseire és emlékfoszlányaira hagyatkozhat, de elhatározza, hogy kideríti az igazságot, és megmenti a barátnőjét. Eltökéltsége a megszállottsággal határos. Kutat Elizabeth üres házában, az utcákon és a kertben, de időérzéke, teste és a tárgyak sora is mindinkább cserben hagyja. Az összeszedegetett töredékek végül mégis elvezetik valahová: a régmúltba, egy másik megoldatlan rejtélyhez. Sukey, a nővére röviddel a II. világháború után váratlanul eltűnt, sorsára sosem derült fény. Vajon eltűnésének rejtélye megmutatja az utat Elizabethhez?

Michael Robotham: Altató

A negyedik ajánlatunk az ausztrál Michael Robotham legújabb regénye, a Close Your Eyes, ami itthon az Altató címet kapta. Robotham egyetlen regényével sem tud csalódást okozni, mi ezt korábban a Bombabiztos és a Mondj igazat! című könyveinél tapasztaltuk. Regényeinek már a felütése is az olvasóba fojtja a lélegzetet, és az kitart a végéig. Ilyen az Altató is.

Anyát és lányát holtan találják egy dél-angliai tanyán. Az asszony holttestét a Michael Robotham: Altató (General Press, 2016)halálos döfésen kívül harmincöt késszúrással gyalázták meg, a lányt viszont megfojtották, mégis úgy fest, mintha csak békésen aludna. Mintha a gyilkos egy idealizált, mesebeli nyughelyet rendezett volna be neki.

Ronnie Cray főfelügyelő az esethez Joe O’Loughlin pszichológus segítségét kéri, hátha a régi munkatársa felfedez valamilyen jelet a helyszínen, vagy árulkodó szóra bukkan a tanúvallomások között, ami kibillentheti a holtpontra jutott nyomozást, és elvezetheti a rendőrséget az elkövetőhöz.

Joe mindent megtesz, vissza-visszatér a tetthelyre, próbál közelebb kerülni az áldozatokhoz, hogy őket megismerve a gyilkoshoz is közelebb férkőzhessen. De mit csinál akkor, ha ezúttal nemcsak ő figyel meg másokat, hanem őt és az övéit is figyelik? És mihez kezdjen, ha az egyedüli nyomon elindulva újabb áldozatok és néma tanúk bukkannak fel, és az ügy egész más irányt vesz?

Michael Robotham az Altatóban két különböző típusú bűncselekmény szálait fonja egybe, hogy aztán újabb és újabb fordulatokat tartogatva az olvasónak, rémisztően izgalmas regényt írjon finom humorral, a lélek legmélyebb bugyraiba engedve bepillantást.

C. L. Taylor: A baleset

Végül egy pszichothrillert ajánlunk egy olyan szerzőtől, akit a magyar olvasók már ismerhetnek, igaz más műfajból, és más néven. A brit Cally Taylor (A mennyország várhat) C. L. Taylor néven 2014 óta publikál pszichológiai thrillereket, A baleset volt az első ilyen regénye; az okosan megírt, lebilincselő C. L. Taylor: A baleset (Alexandra, 2016)pszichothriller az emberi lélek legsötétebb bugyraiba kalauzol minket. 2017-ben egyébként angol nyelven már érkezik a negyedik thrillere is az írónőnek.

Sue Jackson mindig úgy gondolta, hogy a családja már nem is lehetne tökéletesebb, egészen addig a lidérces napig, amikor tizenöt éves lánya kilépett egy busz elé. A balesetet követően Charlotte kómába esik, Sue-nak pedig szembesülnie kell a ténnyel, hogy szinte alig tud valamit a lányáról. Gyermeke naplóját olvasva fáradhatatlanul kutat a legapróbb nyom után, ami választ adhatna a kérdésre, hogy miért akarja egy szeretett és kiegyensúlyozott tinédzser eldobni magától az életet, és ahogyan lassanként helyükre kerülnek a kirakós darabkái, feltűnik egy alak az asszony múltjából, valaki, akit örökre el akart felejteni…

A gyanakvás, az aggodalom és a bizonytalanság szinte az őrületbe kergetik Sue-t, és már saját férjében és ismerőseiben sem képes megbízni. Vajon jogosak a félelmei, és valóban veszélyben van mindaz, ami fontos a számára, vagy csak a képzelete űz gonosz tréfát vele?


Vidd hírét!