Jane Austen az új tízfontos bankjegyen

Vidd hírét!
 
 

Idén 200 éve hunyt el Jane Austen angol regényírónő, a kritikai realizmus egyik úttörője, és a kerek évfordulót a szigetországban különféle események, rendezvények és megemlékezések sora követi. Kedden például bemutatták az új tízfontos bankjegyet, amelyre az írónő arcképét nyomtatták. A portré az egyetlen fennmaradt kép az írónőről, a rajzot a tesvére, Cassandra készítette. Ezzel Jane Austen az első írónő, akinek az arcmása egy bankjegyre is rákerül. Korábban William Shakespeare és Charles Dickens bocsátottak ki bankjegyet ily módon.

A Bank of England az új bankjegyet Jane Austen nyugvóhelyén, a winchesteri székesegyháznál mutatta be. A tízfontoson Jane Austen portréja mellett egyik imádott regényhőse, Elizabeth Bennet is látható, valamint egy illusztráció az írónő íróasztaláról és testvérének, Edward Austen Knightnak az otthonáról, a kenti Godmersham Parkról, amelyről úgy hiszik, hogy az írónőt többször is inspirálta.

Bemutatták az új tízfontost, rajta Jane Austennel
Bemutatták az új tízfontost, rajta Jane Austennel – meg egy idézettel, amely megosztotta a rajongókat.

A bankjegyre rákerült egy idézet is a Büszkeség és balítéletből: „I declare after all there is no enjoyment like reading!” – ami első hallásra jó választásnak tűnik, ám a megrögzött Jane Austen-rajongók bizonyára azt is tudják, hogy a fenti mondat a regényben Caroline Bingley szájából hangzott el, aki viszont köszönő viszonyban sincs az olvasással. Szenczi Miklós fordításában ez így hangzik: „Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.” Mindez a regény 11. fejezetében található, ahol Miss Bingley csak azért vesz könyvet a kezébe, és ilyen mondatot a szájára, hogy azzal Mr. Darcynak imponáljon. „Miss Bingleyt végül teljesen kimerítette az a próbálkozás, hogy élvezetet találjon könyvében (ezt is csak azért választotta, mert második kötete volt a műnek, amelyet Darcy olvasott).” Nagyot ásított, majd kibökte azt, amit most a tízfontosra a Bank of England rányomtatott. John Mullan, a University College London professzora, a tizennyolcadik századi irodalom elismert szakértője a The Guardianben közölt írásában találóan tette fel a kérdést: vajon a kanadai születésű Mark Carney, a Bank of England jelenlegi kormányzója olvasta egyáltalán a Büszkeség és balítéletet? És nem Mullan az egyedüli, aki kifakadt az idézet láttán. A New York Post külön cikkben gyűjtötte össze a negatív véleményeket, és az msn.com is foglalkozott a témával.


Vidd hírét!