Újra JK Rowling a legjobban kereső író

Vidd hírét!
  •  
  •  

Közel egy évtizeddel azt követően, hogy a Forbes által összeállított lista élére tört, a Harry Potter-könyvek szerzője ismét a képzeletbeli dobogó legfelső fokára került, és így ő 2017-ben a világ legjobban kereső tollforgatója. Úgy tűnik anyagilag is megérte visszatérni Harry Potter univerzumához.


2017-ben JK Rowling a legjobban kereső író a világon
2017-ben JK Rowling a legjobban kereső író a világon

J.K. Rowling elsősorban a tavaly megjelent Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab szövegkönyvének köszönheti az első helyezést, hiszen a kötet óriási sikert aratott világszerte. Csak az Egyesült Királyságban három nap alatt 680 000 példány fogyott belőle rögtön a megjelenését követően, és így ez lett a legjobban fogyó könyv az utolsó Harry Potter-kötet óta. Ehhez még vegyük hozzá a Legendás állatok és megfigyelésük című forgatókönyvet (amelyet szintén Rowling írt az azonos című filmhez, és amelyet novemberben adtak ki) és a Bloomsbury által újra kiadott Harry Potter-könyveket (amelyeket a legelső Harry Potter-regény megjelenésének 20. évfordulója alkalmából új illusztrációval dobtak piacra). A Forbes becslése szerint Rowling 2016. június 1-je és 2017. május 31-e között 95 millió amerikai dollárt kaszált, amivel James Pattersont a második helyre szorította. Kapaszkodjatok meg: ez több mint 180 dollár percenként. Hozzá kell tenni, hogy ez csupán becslés. A Forbes a könyveladások adatait az NPD BookScantől szerezte, és a közel százmilliós összeg a nyomtatott könyvek értékesítése utáni jogdíjakon túl az e-könyvek és hangoskönyvek eladásaiból, valamint a televíziós- és filmes jogokból származó bevételeket is tartalmazza, adózás előtt. A Forbes a lista elkészítése során szerzőkkel, ügynökökkel, kiadókkal, ügyvédekkel és egyéb szakértőkkel is konzultált.

Hayley Cuccinello, a Forbes munkatársa is meglepődött azon, hogy Rowling bevételei egy év leforgása alatt mintegy 76 millió dollárral növekedtek. Úgy véli, a hatalmas bevételt a brit írónő leginkább a Harry Potter-franchise színpadon és vásznon aratott sikerének köszönheti. Cuccinello hozzátette: ha Rowling nem ír újabb sikerkönyvet, a következő évre már elveszítheti az első helyet, és a bevételei is drasztikusan csökkenni fognak. Azt gyorsan tegyük hozzá: egyrészt Rowling asszony nem kell attól tartson, hogy 2018-ban nem lesz, amit a tejbe aprítani; másrészt 2017 októberében újabb két Harry Potter-könyv jelenik meg.

A Forbes-lista második helyre James Patterson szorult, aki mindössze 8 millióval keresett kevesebbet, mint JK Rowling. Patterson három egymást követő éven át volt a lista vezetője, de valószínűleg nem kesereg a 87 milliós bevétele fölött a második helyezés miatt. A harmadik Jeff Kinney, az Egy ropi naplója c. sorozat szerzője, de ő már nagyon elmarad az első két helyezett mögött: a Forbes becslése szerint Kinney az elmúlt évben “csak” 21 milliót keresett. A negyedik Dan Brown: neki úgy lett meg a 20 millió, hogy állítólag egy nyolc számjegyű előleget kapott a következő Robert Langdon-thrillerért, amely angolul szeptemberben jelenik meg.

A tízes listán (amely egyébként tizenegy nevet tartalmaz, hiszen a tizedik helyen ketten osztoznak, lásd alább) három brit szerző található, a többiek mind amerikaiak. A tíz (illetve tizenegy) szerzőből öt nő. George RR Martin, John Green és Veronica Roth éppen hogy kicsúszott az idei tízesből – ők a tavaly még ott voltak. George RR Martin valószínűleg visszatér a listára, amint befejezi A tűz és jég dala soron következő, hatodik részét.

1 JK Rowling (UK) $95m
2 James Patterson (US) $87m
3 Jeff Kinney (US) $21m
4 Dan Brown (US) $20m
5 Stephen King (US) $15m
6 John Grisham (US) $14m
6 Nora Roberts (US) $14m
8 Paula Hawkins (UK) $13m
9 EL James (UK) $11.5m
10 Danielle Steel (US) $11m
10 Rick Riordan (US) $11m


Vidd hírét!
  •  
  •