Guruló könyvtár a görög menekülttáborokban

Vidd hírét!
 
 

Laura Samira Naude és Esther ten Zijthoff a görögországi menekülttáborokban végzett munkája során jött rá, hogy az embereknek nem csak élelemre és takaróra van szükségük. Többen tanulni is szerettek volna, a jövőjükön dolgozni, vagy valamilyen célt találni a kaotikus hétköznapokban. Naude és Zijthoff elhatározták, hogy tesznek valamit ez ügyben. Megalapították az Education Community Hope and Opportunity nevű szervezetet, és létrehoztak egy guruló könyvtárat.

Az adománygyűjtést londoni és belgiumi barátaik szervezték meg, átalakítottak egy minibuszt, aztán levitték Görögországba. A két önként arab, kurd, perzsa, francia és angol nyelvű könyveket gyűjtött, és lassan megtöltötték a busz polcait. A guruló könyvtár 2016 novemberében nyitott; ma már 1300 könyvük van, és az összes nem is fér el a buszban. Közel ezer könyvet kölcsönöztek ki mostanig, hetente átlagosan 115 olvasójuk van. Több könyv időközben el is veszett, mesélte Zijthoff a The Guardiannek, de ez elkerülhetetlen ilyen esetben. Főleg a nyelvkönyvek esetében szokták hagyni, hogy az emberek megtartsák a kikölcsönzött példányt, ők pedig valamiképp pótolják a hiányt.

A buszból átalakított könyvtár látogatói az időjárás függvényében a buszban vagy a környező padokon olvasnak. Télen Szalonikiben tartózkodott a busz, és a járgányban melegebb volt, mint a sátorokban, így aztán sokan csak azért is betértek, hogy megmelegedjenek. A nyári hőségben viszont többen inkább az esti órákban veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait.

Ha a hatóságok nem engedik be a buszt valamelyik menekülttáborba, akkor a kerítésen kívül parkol le a jármű. Az emberek és a könyvtár között egy kerítés nem akadály, és a látogatók nagyon szeretik. A gyerekek azt mondják, hogy olyan, mint egy otthon; egy szír közgazdász professzor a könyvtárban fordította le a munkáját angolra; angolul tanulni vágyó fiatal afgánok rögtönzött nyelvórákat tartottak a buszban. Már arra is volt példa, hogy a táborból továbbállók a saját könyveiket adományozták az éppen ott állomásozó könyvtárnak.

A két önkéntes azt reméli, hogy ugyanarra a mintára több mobil könyvtár is létesül Görögországban. Önkéntesen és különböző szervezetek Szerbiából, Olaszországból, Palesztinából és Libanonból is jelezték, hogy tetszik nekik az ötlet; Naude és Zijthoff bízik abban, hogy az ötletet máshol mások is gyakorlatba ültetik.

Fotók: Keoma Zec, Laura Samira Naude és David Lohmueller


Vidd hírét!