N. K. Jemisin 2017-ben is Hugo-díjas

Vidd hírét!
 
 

Helsinkiben került megrendezésre a 75. WorldCon a múlt héten, melynek keretében kiosztották a sci-fi és fantasy irodalom legrangosabbnak tartott díját, a Hugót. A péntek esti esemény történelmi jelentőségű lett, ugyanis a Legjobb regény kategóriában Nora K. Jemisin Az obeliszkkapu című műve kapta a díjat. Jemisin ezzel sorozatban másodszor kapta meg a Hugo-díjat. Tavaly Az ötödik évszak című regényéért ítélték neki először (ami szintén történelmi jelentőségűnek számított, mivel ő az első afro-amerikai szerző, aki nyerni tudott a kategóriában); a két mű egy trilógia első két része, a befejező kötet pedig éppen ezen a héten jelenik meg The Stone Sky címmel.

A Hugo-díj 64 éves történetében eddig két szerző nyert zsinórban kétszer a Legjobb regény kategóriában: Orson Scott Card (1986-87) és Lois McMaster Bujold (1991-92). Jemisin esetében ráadásul megindulhatnak a találgatások, hogy vajon jövőre kitüntetik-e harmadszor is, ami egyedülálló lenne a műfajban.

Kétszeres Hugo-díjas: N. K. Jemisin
Kétszeres Hugo-díjas: N. K. Jemisin

Jemisin epikus fantasy trilógiája korunk legfontosabb társadalmi kérdéseivel foglalkozik: a bőrszín alapján történő megkülönböztetéssel és igazságtalansággal, a szexizmussal és az elnyomással. A könyveket a megjelenésük óta nem csak a szaksajtó, hanem a világsajtó is rendkívüli módon méltatta. Többek közt foglalkozott vele a The Guardian, a The Verge és a New York Times is, és sokan korunk legfontosabb fantasyjének tartják.

Nora K. Jemisin 1972-ben született Iowában, jelenleg Brooklynban él, és az írás mellett karriertanácsadással foglalkozik. A 2000-es években novellákat írt, az első regénye 2009-ben jelent meg (The Hundred Thousand Kingdoms), és azóta igyekszik évente egyet befejezni. Kedvenc műfaja a fantasy, de ezekben sokszor aktuálpolitikai kérdéseket feszeget. Gyakran visszatérő témái a nemek közti különbségek, a kulturális konfliktusok és az elnyomás.

Az obeliszkkapu magyar nyelven 2017 novemberében jelenik meg az Agave Könyvek gondozásában.

Forrás: Agave Könyvek


Vidd hírét!