Gin Phillips: Lidércnyomás

Írta : Gin Phillips
Eredeti cím : Fierce Kingdom
Eredeti kiadás : 2017
Magyar cím : Lidércnyomás
Fordította : Urbán Erika
Kiadó : Európa Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2017
Terjedelme (oldalszám) : 315
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

A Lidércnyomás az idei év egyik legjobban várt krimije, amely végre nem eltűnt lányokról, előkerülő holtestekről szól; a Lidércnyomás valami más, valami új – egy igazán izgalmas regény az anyai szeretetről.


A főhős – akit helytállásáért joggal nevezünk így – Joan, egy átlagos anya, átlagos, négy éves kisfiával, Lincolnnal, aki vidám, kíváncsi és többnyire szófogadó kisfiú. Óvoda után rendszeresen eltöltenek egy pár órát az állatkertben, egyik kedvenc közös időtöltésük közé tartozik.

Az a nap is átlagosnak indult, amikor óvoda után az állatkertben játszottak, viszont rémálommá változott, amikor haza akartak indulni. Joan először fel sem fogta, hogy azok a fura dörgések, amiket hall, bizony lövések, a földön heverő testek pedig nem halloweeni kellékek részei, hanem holttestek. Ekkor ébred rá, hogy be vannak zárva az állatkertbe ki tudja hány ámokfutóval, akik kivétel nélkül mindenkit meg akarnak ölni. Az elkövetkező három óra nem egyszerű harc a túlélésért, Joan minden tőle tehetőt elkövet, hogy megvédje kisfiát. De hogy lehet egy négyéves gyereknek elmagyarázni, hogy mi is történik valójában, hogy lehet megértetni vele, hogy ha nem marad csendben, megölik őket, hogyan lehet biztonságban és nyugalomban tartani ilyen körülmények között?

A Lidércnyomás tehát annak a pár órának a küzdelmét mutatja be, amelyet egy anya képes megtenni gyermekéért. Nagyszerűen érzékelteti az anyai ösztönök által keltett elszántságot, bátorságot, helytállást. Közben egy kevés bepillantást nyerünk minden fontosabb szereplő gondolataiba, például a támadók egyikének, Robbynak a gondolataiba is, aki szintén átlagos fiatal lehetne, ha hirtelen nem gondolná úgy a társaival együtt, hogy az ámokfutásuk csak egy jó móka, és ők igazából jót tesznek ezzel az emberiségnek.

Phillips nagyon hitelesen képes életre kelteni a kétségbeesett gondolatokat, a túlélésért tett cselekedetek mozgatóit, az anyai ösztön végtelen elszántságát, egyszóval érzelmekkel és feszültségekkel telt regény kapunk tőle. A szereplők is kellően részletesen vannak megrajzolva, értem ezalatt azt is, hogy nem jobban, részletesebben, mint amennyit a cselekmény megkíván. Amit viszont egy kicsit többnek, részletesebbnek éreztem a kelleténél, azok a folyamatosan bekúszó gondolatok, emlékek, élmény-társítások. Nyilván ezek voltak az írónő legjobb eszközei a tettek mögött húzódó szándékok bemutatásához; én egy picit soknak találtam. Tegyük hozzá, hogy három óra eseményeit 315 oldalon keresztül bemutatni nem könnyű feladat, igazán érdekfeszítő kell legyen a cselekmény ahhoz, hogy ne váljon unalmassá a könyv. Nos, én személy szerint úgy érzem, hogy ez majdnem száz százalékban sikerült Phillisnek – de csak majdnem. Ez azonban nem vesz el sem az érzések átadásából, sem az izgalmakból, amely az olvasót együtt feszegeti Joannal, gyermekével és menekülni próbáló társaikkal.


Vidd hírét!
  •  
  •