Kolozsváron mutatták be Gerlóczy Márton családregényét

Vidd hírét!
 
 

Olyan nőt akart narrátornak, aki családtag, ugyanakkor mindent látott, az 1850-es évektől 1978-ig, a kezdetektől a végig. Így esett a választás az alig négyévesen elhunyt Mikecs Annára, a nagymamája elhunyt kislányára – mondta Gerlóczy Márton kolozsvári könyvbemutatóján. A szerzővel Ferencz Zsolt beszélgetett, a regényből Kali Andrea színművész olvasott fel részleteket.

Gerlóczy Márton új könyvének bemutatója Kolozsváron (fotó: Sólyom István)
Gerlóczy Márton új könyvének bemutatója Kolozsváron (fotó: Sólyom István)

Az Áprily Lajos családjáról szóló regény címe önmagában érdekes választás: Mikecs Anna: Altató. A szerző Áprily Lajos dédunokája, aki családi naplók, levelezések, emlékiratok és családi fotók alapján írta a könyvet. Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató (Scolar, 2017)A szerző szerint a kötetet tulajdonképpen szerkesztette, a két legfontosabb forrás pedig a dédanyja és nagyanyja emlékiratai, naplói voltak. „Nem dokumentumokat, hanem történeteket akartam összefoglalni” – fogalmazott a szerző.

A Kolozsváron is játszódó regény szereplői számos szállal kötődnek Erdélyhez. Gerlóczy elmondta: családja számára Kolozsvár több traumatikus emléket is hordoz, a második világháború történéseitől kezdve a szovjet kitelepítésekig. Ezekről az élményekről a nagyanyja keveset beszél az emlékiratokban, így néhol fikcióval kellett pótolni a hiányzó részeket, de legtöbb esetben nem élt ezzel az eszközzel. Névváltoztatásra viszont több esetben is szükség volt, hisz a naplókban öt Terézia név is szerepelt.

A kötetben hét nő szemszögéből követhetjük az eseményeket, és alapjában véve a család nőtagjainak szempontjai vonulnak végig, de több férfialak is megjelenik: Áprily Lajos, Mikecs László, Jékely Márta első férje, vagy Mészáros Dezső szobrász, Jékely Márta második férje. „Az írás alatt végig a nők pártján álltam, de ahogy befejeztem, nagyon elkezdett a nagyapám hiányozni. Semmi sem fekete, vagy fehér” – jegyezte meg Gerlóczy. Hozzátette: személyesen nagyanyjának, Jékely Mártának köszönheti a legtöbbet, aki egy alkalommal a Duna parton védte meg nagyapjától, aki egy pofont készült lekeverni neki, dohányzás miatt.

A könyv a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.


Vidd hírét!