Oscar 2018: a könyvek

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az előző évekhez mérten 2018-ban kevesebb olyan alkotást jelöltek Oscar-díjra, amely alapjául valamilyen írott mű szolgál. A legfontosabb kategória ilyen szempontból talán a legjobb film, hiszen a legjobb női mellékszereplő esetében aligha a könyv érdeme egy kiosztott díj. André Aciman: Szólíts a neveden (Athenaeum, 2018)Míg például 2016-ban nyolc, a legjobb film díjra jelölt alkotás közül öt egy-egy könyv alapján készült, és 2017-ben is háromra rúgott ez a szám, addig idén csupán egy olyan film található a csúcskategóriában, amelyhez egy könyv szolgált alapanyagként. Ez André Aciman Szólíts a neveden című regénye, amely az Athenaeum Kiadónak köszönhetően már magyarul is olvasható.


Az olasz riviérán játszódó regény egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet.

A regény alapján készült filmet Luca Guadagnino rendezte, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével, a forgatókönyvet pedig a háromszoros Oscar-jelölt James Ivory írta.


Meglepő módon idén a legjobb animációs film kategóriában találkozunk több olyan filmmel, amelyhez valamilyen könyv szolgált alapul, és van itt mindenféle alapanyag. Deborah Ellis: The BreadwinnerSajnos magyarul (még) egyik sem olvasható, de reméljük, hogy ez változni fog.

Elsőként itt van Deborah Ellis The Breadwinner című regénye egy 11 éves afgán lányról, Parvanáról, aki a tálibok megjelenését követően fiúnak öltözve merészkedik ki Kabul utcáira, hogy anyját, két húgát és csecsemő korú kistestvérét élelemmel és egyéb szükséges dolgokkal ellássa. A radikális tálibok által fenntartott rendszer korai éveiben játszódó regény szívszorító képet fest arról, hogy milyen az asszonyok és lányok sorsa a mai Afganisztánban. A könyv alapján Nora Twomey rendezett animációs filmet, amelyet magyarul A kenyérkereső cím alatt mutattak be. A könyv sajnos nem olvasható magyarul.

Második a Bébi úr című amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely Marla Frazee The Boss Baby c. gyermekkönyve alapján készült. A mindössze negyven oldalas könyvet maga a szerző illusztrálta, az Amazonon akár bele is lehet lapozni.

Marla Frazee: The Boss Baby Munro Leaf: The Story of Ferdinand

Bizonyára nagyon sokan hallottatok már Ferdinándról, a szelíd bikáról, aki bikaviadalokon való részvétel helyett inkább virágokat szagolgatna. Az animációs filmnek nagy sikere van. Nos, ez a film is egy könyv alapján készült – sajnos ez sem olvasható magyarul. A The Story of Ferdinand című gyermekkönyvet Munro Leaf írta és Robert Lawson illusztrálta. Először 1936-ban jelent meg az Egyesült Államokban.


Illik megemlítenünk a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriát, ahol az öt jelöltből három esetében magyarul is olvasható az eredeti, az adaptációhoz szolgáló mű. Noha ebben a kategóriában egyértelműen a forgatókönyvírót illeti a dícséret, amiért jó szkriptet írt, könyvmolyként nem mehetünk el szó nélkül azon tény mellett, hogy a jó szkripthez szükség volt egy jó alapanyagra is. Ezek közül az egyik a már említett Szólíts a neveden.

A másik az Elit játszma Molly Bloom tollából, amelyet az Agave Könyvek publikált januárban. A könyvben Molly Bloom: Elit játszma (Agave, 2018)Molly Bloom részletesen felfedi, hogyan építette fel a világ egyik legexkluzívabb, illegális pókerbirodalmát, ahol óriási tétekben folyt a játék. Sztorija bennfentes beszámoló a mértéktelenségről és a veszélyek vállalásáról, a csillogásról és a mohóságról.

A 2000-es évek végén Molly Bloom, ez a csinos, húszas éveit taposó, barna hajú fiatal nő futtatta Hollywood legmagasabb beugrójú, legfelkapottabb pókercsatáit. Egy személyben ő volt a játék házigazdája, oroszlánszelídítője, ügynöke és éltető oxigénje. Mindenki be akart jutni hozzá, de csak keveseknek adatott meg, hogy belépjenek a szentélyébe. Több százmillió dollár cserélt gazdát az asztalánál, volt, aki elképesztő összegeket nyert, és volt, aki bukott. Molly játéka a hírességek játéka lett: celebeké, üzleti moguloké, milliomosoké. A kártyacsatákat fényűző, pompás kilátással rendelkező, ízlésesen berendezett lakosztályokban szervezte meg. Magánrepülőgépen utazgatott, elegáns éttermekben vacsorázott, hollywoodi filmstúdiók vezetőivel barátkozott, jóképű, befolyásos férfiak csapták neki a szelet, tudomással bírt a legkényesebb pletykákról, míg aztán össze nem omlott körülötte minden.

A harmadik Hillary Jordan regénye, a Mudbound, amely az Athenaeum gondozásában látott napvilágot. A történet 1946-ban játszódik. A nagyvárosból jött Laura McAllan vidéken, egy Mississippi deltavidékén fekvő farmon, egy számára idegen és rémisztő helyen kényszerül felnevelni gyermekeit. Hillary Jordan: Modbound - Sárfészek (Athenaeum, 2018)A megélhetésért folytatott küzdelem közepette két fiatal férfi tér haza a háborúból, hogy felvegye régi élete fonalát. Laura sógora, Jamie McAllan minden, ami a testvére nem: elbűvölő, jóképű és elveszett, a múlt emlékei közt bolyong. Ronsel Jackson, a McAllan farmon élő fekete bérlők legidősebb fia, kitüntetett háborús hős, ám hiába védte halált megvető bátorsággal a hazáját, a faji szegregáció korában nem veszik emberszámba. Az egykori fegyvertársak valószínűtlen barátsága óhatatlanul is végzetes változásokat hoz: olyan eseményeket idéz elő, amelyek úgy sodornak el emberi életeket, mint a hömpölygő folyó a hidakat a Deltavidéken.

Az elfojtott düh, a felszín alatt gomolygó előítéletek sokasága egyetlen éjszakán robban ki, amely után már senki nem lehet ugyanaz, mint addig. Az érintett családok férfi- és nőtagjai mind a saját szemszögükből idézik fel a történteket, hogy miközben a dráma főszereplőivé lépnek elő, betekintést engedjenek mindennapi életükbe és indítékaikba.

UPDATE: végül a fentiek közül csupán egy film kapott Oscar-díjat, ez pedig a Szólíts a neveden – az is a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. Persze mindez nem is számít – hiszen egy könyvet nem az adaptáció alapján ítélünk meg 🙂


Vidd hírét!
  •  
  •