Megjelent a Szólíts a neveden írójának új regénye

Vidd hírét!
 
 

André Aciman második regénye, az Eight White Nights angolul 2010-ben jelent meg. Magyarul, Rácz Judit fordításában az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg november 26-án, a karácsonyi időszakra időzítve. Nem véletlenül. A Nyolc fehér éjszaka tökéletes karácsonyi ajándék lehet. Aciman mádodik regénye felejthetetlen utazás azon az elvarázsolt vidéken, ahol a szenvedély, a félelem, a vágy és a szerelem képes örökre megváltoztatni az életünket.

Egy huszonéves férfi elmegy egy manhattani karácsonyi partira, ahol egy nő csupán annyit mond: „Clara vagyok.” Az elkövetkező hét napon minden este találkoznak, ugyanabban a moziban. A férfi le van nyűgözve, de azért óvatos, lassan halad előre. André Aciman: Nyolc fehér éjszaka (Athenaeum, 2018)Fokozatosan alakul közöttük a feszültség, a remény, a bizalmatlanság. A szerző kérlelhetetlen pontossággal kutatja szereplői érzelmeit, érzéki nyelvezettel írja le útjukat, közeledéseiket és távolodásaikat, egészen a varázslatos szilveszteréjszakai zárójelenetig.

Itt beleolvashatsz a regénybe!

A Szólíts a neveden méltán emelte a szerzőt korunk legkiválóbb írói közé. A The Washington Postban így fogalmaztak a könyvről: „Aciman írásmódjának szépsége, szenvedélyének tisztasága ezt a különleges első regényt a nagy romantikus szerelmi történetek kánonjába illeszti.” A szerző metszően éles, mégis romantikus második regénye a próza mesterének újabb ragyogó teljesítménye.

André Aciman egyiptomi születésű olasz–amerikai regényíró, esszéista és a 17. századi irodalom kutatója. Diplomáját angolból és összehasonlító irodalomtudományból a Lehman College-on, doktoriját a Harvardon szerezte, tanított például a Princeton és a Bard egyetemeken, valamint a New York Universityn kreatív írást is. Több kötet szerzője. 1995-ös Out of Egypt című memoárja, mely arról szól, milyen volt zsidó gyermekként a posztkoloniális országban cseperedni, elnyerte a Whiting-díjat, 2007-ben megjelent Call Me by Your Name (Szólíts a neveden) című regényét pedig szépirodalom kategóriában Lambda Irodalmi Díjjal jutalmazták. A kötetből Luca Guadagnino rendezett nagyjátékfilmet 2017-ben, James Ivory forgatókönyvéből, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével. Aciman jelenleg a Graduate Center of the City University of New York professzora, kiemelt területei az irodalomtörténet és a francia irodalom, Marcel Proust munkássága. Írásai számos folyóiratban megjelentek, esszéit többször beválogatták a műfaj amerikai legjobbjai közé. Az ötödik regényén és legújabb esszékötetén dolgozik.

Forrás: Athenaeum Kiadó


Vidd hírét!