Hofi megmondja

Írta : Király Levente (szerkesztő)
Eredeti cím : Hofi megmondja
Eredeti kiadás : 2018
Magyar cím : Hofi megmondja
Kiadó : Corvina Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2018
Terjedelme (oldalszám) : 133
100
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Emlékszem, amikor először kézbe vettem a Moldován Tamás szerkesztésében kiadott, 1988-as Rádiókabaré című kötetet, az első dolgom az volt, hogy megnézzem, hány Hofi-darab átirata szerepel benne. Akkor csalódottan állapítottam meg, hogy csak egy (az Anyósom az tudja). Azóta vártam arra, hogy megjelenjen egy olyan könyv, amely több Hofi-szöveget tartalmaz, esetleg egy olyan, amely csak Hofi-szövegekkel van tele. És tessék: a Corvina Kiadó gondozásában megjelent kötet pont ilyen.


A könyv rövidebb-hosszabb Hofi-szövegeket tartalmaz, némelyik csak egy-két mondatos poén, akad viszont bő egy oldalas részlet is. Király Levente szerkesztő az írásokat 13 csoportba rendezte, aszerint, hogy a poénok milyen témához kapcsolódnak. Valahogy úgy jött ki, hogy a könyvben elől vannak a nagyon nagy poénok (cenzúra, szocializmus), a végére pedig kicsit mintha leülne az “előadás” (demokrácia, társadalom).

Ahogy azt a szerkesztő az előszóban is megmagyarázza, helyenként poénösszevonást alkalmazott, ami azt jelenti, hogy két, részben eltérő változatból a legjobb részeket illesztette össze. Többször is kihagyott olyan kiszólásokat, amelyek az adott műsor korábbi poénjaira utaltak, hogy ezek ne zavarják az értelmezést. Ilyen tekintetben tökéletes munkát végzett Király Levente. Elsőre hiányoltam a kötetből a címeket és/vagy a dátumokat: hogy az adott részlet melyik előadásban és mikor hangzott el (vagy mikor hangzott el először) – de lássuk be, ezt a poénok nagyon nagy hányadánál szinte lehetetlen lenne kinyomozni, hiszen például az Élelem bére 1400-nál is több előadást ért meg.

Hofi Géza (1936–2002)
Hofi Géza (1936–2002)

Ahogy a könyv belső fülszövege is mondja: a Hofi-élmény elengedhetetlen része a figura a maga teljességében; a hangja, a fizimiskája, a gesztusai, azok a sokatmondó szünetek két mondat között, amikor közben tesz egy mozdulatot, vág egy fintort, kikacsint a nézőre, stb. Emlékszem, az 1990-es évek elején bakelit lemezen és magnókazettán hallgattuk Hofit – és bizony volt olyan poén, ami számomra csak akkor vált teljessé, amikor évekkel később a videófelvételt is láttam. Nem lesz ez másképp a könyvvel sem, hiszen Hofi leírva nem ugyanaz. Ha viszont láttad Hofit, és ha sokszor láttad, akkor a szöveget olvasva rögtön meg fog jelenni a lelki szemeid előtt az alakja, látni fogod magad előtt a mozdulatait, a gesztusait, szinte hallani fogod a hangját, de még a közönség nevetését is az egyes poénok után. Ilyen szempontból ez a könyv elsősorban azokhoz szól, akik látták, ismerték és szerették Hofi Géza munkásságát. Ők fogják megvásárolni ezt a könyvet, és ereklyeként őrzik majd a könyvespolcon, néhanapján leveszik, elolvasnak pár poént, és újra meg újra megmosolyogják. Tudom, hogy sokan vagyunk ilyenek. Az eladott példányszámok is mutatják, hiszen a könyv a megjelenés után két hét alatt kifogyott a boltokból. Szerencsére már újra kapható.

A Rádiókabaré szilveszteri különkiadását hosszú-hosszú éveken át azzal zárták, hogy nincs szilveszter Hofi nélkül. Ez emlékeim szerint pár évig így maradt még Hofi Géza halála után is – az archívumból kerestek elő régi felvételeket, és azt játszották le. Én azzal zárom ezt a rövid könyvajánlót, hogy ne legyen könyvespolc Hofi nélkül. Akik szeretik a poénjait és nagyra tartják a munkásságát, azok tegyék fel ezt a könyvet otthon a polcukra.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •