Szilícium-völgybéli milliárdos lesz a Booker Prize új támogatója

Vidd hírét!
 
 

A Crankstart jótékonysági alapítvány lesz a Booker Prize támogatója az elkövetkező öt évben, jelentették be a múlt héten. Az új szponzor a Szilícium-völgybéli milliárdos író Michael Moritz és felesége cége. Az előző támogató, a Man Group éppen egy hónapja jelentette be, hogy 18 év után nem pénzeli tovább a rangos irodalmi díjat.

A Crankstart színre lépésével nem változik semmi, még a név sem. Az irodalmi díjat Booker Prize-nak, illetve International Booker Prize-nak fogják nevezni, tehát a szponzor neve nem lesz része a névnek; nem tervezik változtatni a jelölési kritériumokat sem, vagyis továbbra is lehet amerikai szerzők műveit is nevezni; a díjjal járó pénzbeli jutalom is változatlan marad, ez ötvenezer angol fontot jelent.

Michael Moritz és Harriet Heyman. Fotó: Elena Zhukova/Booker Prize/PA Wire
Michael Moritz és Harriet Heyman. Fotó: Elena Zhukova/Booker Prize/PA Wire. Fotó forrása: Irish Times

A Crankstartot a brit milliárdos befektető, Michael Moritz alapította 2000-ben a feleségével, Harriet Heymannel közösen. Korábban több millió dollár értékben támogattak különféle programokat a Chicagói Egyetemen és az Oxfordon. Moritz maga az Oxfordon diplomázott történelem szakon; a Time-nál dolgozott újságíróként, mielőtt 1986-ban a Sequoia Capitalhoz került volna. Írt néhány könyvet is, például Steve Jobs és Sir Alex Ferguson életrajzát. A felesége szintén író; korábban a Life és a New York Times munkatársa volt.

A Booker Prize az egyik legrangosabb angolszász irodalmi díj, amelyet a Booker élelmiszeripari vállalat alapított 1968-ban. A díj létrehozásának célja az volt, hogy az angolszász nyelvterületen alkotó írók is részesülhessenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló kitüntetésben. A díjjal eredetileg az év legeredetibb angol nyelvű regényét jutalmazták, amelynek szerzője Nagy Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára. 2014-től amerikai szerzőket is jelölhetnek a díjra. Az elismerés a legtöbb író számára az egyik legmagasabb kitüntetést jelenti, annál is inkább, mivel elnyerésével garantált a könyveladások megugrása, valamint a sajtó érdeklődése világszinten.


Vidd hírét!