Siri Hustvedt kapta az Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában

Vidd hírét!
  •  
  •  

2019-ben Siri Hustvedt amerikai írónő nyerte el a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában – jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.


A zsűri, amely ebben az évben 28 jelölt közül választotta ki a norvég származású szerzőt, méltatásában kiemelte írásai feminista perspektíváját, a jelenkor alapvető etikai kérdései iránti aggódást, továbbá hozzájárulását a bölcsész- és természettudományok közötti interdiszciplináris párbeszédhez.

Az 1955-ben Minnesotában született író történelem szakos diplomája megszerzése után angol irodalomból doktorált a New York-i Columbia Egyetemen, mára pedig elismert szakértője az ideggyógyászatnak és a pszichoanalízisnek. Tanít, ismeretterjesztő műveket publikál, nemzetközi konferenciák meghívott előadója. Hat regény, egy verseskötet, két esszégyűjtemény szerzője, több közülük bestseller lett hazájában. Férje Paul Auster világhírű író, aki 2006-ban nyerte el az Asztúria-hercegnője díjat irodalom kategóriában.

Hustvedt férje, Paul Auster 2006-ban a díj átvételekor
Hustvedt férje, Paul Auster 2006-ban a díj átvételekor

Hustvedt munkáit több mint harminc nyelvre fordították le eddig, magyarul Amit szerettem című írása jelent meg 2018-ban a Park Könyvkiadó gondozásában. 2014-ben Nemzetközi Man Booker-díjra is jelölték.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. Az irodalom kategóriában korábban olyan neves tollforgatók részesültek az elismerésben, mint Arthur Miller, Margaret Atwood, Doris Lessing, Philip Roth, Fred Vargas vagy John Banville. Idén egyéb kategóriákban az eddig bejelentett díjazottak között van Peter Brook brit színházi rendező, Lindsey Vonn olimpiai bajnok amerikai alpesi síző és a madridi Prado Múzeum is. A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forintnak megfelelő összeget) vehetnek át az uralkodótól az októberi ünnepélyes díjátadón Oviedóban.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •