Irodalmi vonatkozások a SZEMREVALÓ Filmfesztiválon

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Négy irodalmi vonatkozású filmet is vetítenek a ma kezdődő SZEMREVALÓ │ SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLon a budapesti Művész moziban. A trafikos című osztrák film Robert Seethaler nemzetközi bestsellere alapján készült, Bruno Ganzzal a főszerepben, a Bicska Maxi – Brecht Háromgarasos filmje egy soha el nem készült filmről szól, a Polcok között a közismert kortárs német író, Clemens Meyer elbeszélésének megfilmesítése, az Angelo történetét pedig a magyar nézők Péterfy Gergely Kitömött barbár című nagysikerű regényéből ismerhetik. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár nyolcadik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 6-áig 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség.


Robert Seethaler: A trafikos (Park, 2018)

Mind közül az irodalomhoz leginkább A trafikos című osztrák film kötődik, ez Robert Seethaler magyarul is megjelent nemzetközi bestsellere alapján készült. A könyv itthon a Park Kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban. A cselekmény 1937-ben játszódik, Ausztriában. A 17 éves Franz Huchel elhagyja az Attersee mellett fekvő szülőfaluját, hogy Bécsben kitanulja a trafikos szakmát. A kis trafik törzsvevői közé tartozik Sigmund Freud is, aki rögtön elbűvöli Franzot. Amikor a fiú reménytelenül szerelmes lesz egy Anezka nevű varieté-táncosnőbe, Freud professzortól kér tanácsot, de rá kell jönnie, hogy a női nem a világhírű pszichoanalitikus számára is nagy titok. Franz elszántan harcol a szerelméért, ám miután Hitler bevonul Bécsbe, magukkal ragadják a politikai események.

A filmben, amelyet a filmfesztiválon október 4-én 19 órakor és október 6-án 20 órakor vetítenek, a híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a fesztivál két másik filmjének – Vitus és Berlin fölött az ég – vetítésével is emlékezik.

A trafikos Robert Seethaler regénye alapján készült
A trafikos Robert Seethaler regénye alapján készült

Szeptember 29-én 20.30-kor lesz látható Markus Schleinzer filmje, az Angelo valós eseményeken alapszik, a híres bécsi „udvari mór“ történetét meséli el, amit a magyar nézők Péterfy Gergely Kitömött barbár című nagysikerű regényéből is ismerhetnek. A könyv a Kalligram Kiadónál jelent meg 2014-ben.

Angelo Solimant a 18. század elején hurcoltak el Afrikából Európába. Ott egy grófnő nevelte, taníttatta nyelvekre, zenére és korának műveltségére, hogy felkészítse egy olyan életre, amelyet a főnemesek élnek. A fekete bőrű fiú azonban élete végéig kívülálló marad a fehérek között.

Szeptember 29-én 20 órakor és október 2-án 18.30-kor vetítik a Polcok között című alkotást, mely egy közismert kortárs német író, Clemens Meyer elbeszélésének megfilmesítése. (Az író Magyarországon még nem ismert, eddig egyetlen művét sem fordították magyarra.) Christian új fiú a raktáráruházban. Ismerkedik az idegen univerzummal: a hosszú polcokkal, a raktár szigorú rendjével, a villástargonca szürreális mechanikájával. Bruno az italrészlegről a szárnyai alá veszi, atyai jóbarátja lesz. Az édességosztályon dolgozó Marion kis tréfákkal szórakoztatja Christiant. A fiú beleszeret a lányba, az egész áruház drukkol neki. De Marionnak férje van – bár azt beszélik, nem túl boldog a házasság. Amikor a lány betegállományba kerül, Christian mély gödörbe zuhan. A film férfi főszereplője tavaly a Német Filmdíjon megkapta a legjobb férfi főszereplő díját.

Október 1-jén 20 órakor és október 6-án 20.30-kor kerül műsorra a Bicska Maxi – Brecht Háromgarasos filmje, mely egy soha el nem készült film történetét meséli el. 1928. augusztus 31-én ünnepelték Berlinben Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperájának ősbemutatóját, a darab már a premieren hatalmas sikert aratott. A filmgyártás meg akarja nyerni magának az ünnepelt szerzőt, Brecht azonban nem akarja elfogadni a filmipar játékszabályait. Az ő elképzelése a filmről megalakuvás nélküli, a producer viszont a közönség ízlését és a cenzúrát tartja szem előtt, ezért inkább új forgatókönyvírókat alkalmaz, mire Brecht beperli a produkciós céget. Egy költő megrendezi a valóságot! A filmben a 30-as évek Németországa és korunk között erős párhuzamok rajzolódnak ki.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •