Tiltott könyvek hete: három magyarul is olvasható a tiltott könyvek közül

Vidd hírét!
  •  
  •  

1982-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy a diákok alapvető jogait sértette egy korábbi döntés, amelynek nyomán Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regénye mellett nyolc másik könyvet vontak vissza az iskolák könyvtáraiból. Azóta az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA) támogatásával a tengerentúlon minden évben megtartják a tiltott könyvek hetét.


Idén szeptember 22-28 között hívják fel a figyelmet azokra a könyvekre, amelyeket valamilyen okból kifolyólag, általában óvás vagy panasz következményeként tiltólistára tesznek, iskolák könyvtáraiból vagy az ajánlott olvasnivalók közül eltávolítanak. A panaszok mögött rejlő okok változatosak: a műben található istenkáromlás, szexuális tartalom, vallással kapcsolatos álláspontok, színesbőrűek hátrányos helyzetben való feltüntetése. 2018-ban legalább 347 panaszt regisztráltak, ezek összesen 483 könyvet érintettek. Az esetek több mint felénél LGBTQIA+ tartalmat kifogásolták a panasztevők.

A tizenegy leggyakrabban bepanaszolt könyv közül magyarul csupán három olvasható:

  • Alsógatyás kapitány kalandjai Dav Pilkey tollából. Magyarul a Maxim Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2018-ban. Az ok, amiért tiltólistára került: a könyvben egy azonos nemű pár szerepel.
  • A gyűlölet, amit adtál Angie Thomastól. Magyar nyelven a GABO adta ki 2017-ben. A fiatal írónő debütregényét zsaruellenesnek bélyegezték, ezen kívül a drogfogyasztás ábrázolása, a durva nyelvezet és a szexuális tartalom is közrejátszott, hogy többször panaszt emeljenek ellene.
  • Tizenhárom ​okom volt… Jay Ashertől. A regény, amely alapján a Netflix sorozatot készített, egy tizenéves öngyilkosságáról, illetve az öngyilkosság előtti időszakról szól. Ez éppen elég volt ahhoz, hogy az élbolyba kerüljön.


Vidd hírét!
  •  
  •