Klímatudatos népmesék Boldizsár Ildikó szerkesztésében

Vidd hírét!
 
 

Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük – összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle… De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség.

Mesék a csodakertről (Boldizsár Ildikó szerkesztésében) (Magvető, 2019)
Mesék a csodakertről (Boldizsár Ildikó szerkesztésében) (Magvető, 2019)

A Magvető Kiadó történetében a Mesék a csodakertről az első FSC® védjeggyel megjelentett könyv. Az 1993-ban alakult Forest Stewardship Council® (FSC® – Erdővédnökségi Tanács) egy olyan független erdőtanúsítási rendszer, amely biztosítja a természetvédelmi, szociális és gazdálkodási feltételek együttes teljesítését a tanúsított erdőterületen.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyet Áfra János és Závada Péter azért indítottak el, hogy a magyar írók, költők, képzőművészek, zenészek, filmesek, táncosok, slammerek és színészek közreműködésével minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára, valamint hogy reflexív és reaktív platformot teremtsenek a közös problémák és a megoldási lehetőségek megvitatására.


Vidd hírét!