120 éve született Fekete István

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

2020 dupla évforduló, hiszen 120 éve született, és 50 éve hunyt el Fekete István. Két legismertebb és legszeretettebb műve, a Tüskevár és a Vuk remek példák arra a páratlan látásmódra, ami Fekete Istvánt ikonikus szerzővé tette.


Mezőgazdászként és szenvedélyes vadászként nagyon szoros kapcsolatot ápolt a természettel, ennek is köszönhető, hogy nemcsak a maga korában, de talán az egész magyar gyermekirodalomban nincs még egy olyan szerző, aki olyan szeretettel és értő figyelemmel tudott volna írni az állatok életéről, mint ő. Pont ez a természetábrázolás és a műveiben lévő örök érvényű igazságok teszik ma is aktuális és minden életkorban újraolvasandó íróvá.

Fekete hitte és vallotta, hogy a természet mindenek fölött áll, törvényeit nem szabad megbolygatni, és akár fájdalmak árán is meg kell őrizni. Ez a gondolat nagyon megfontolandó a 21. századi ember számára, akinek minden eddiginél nagyobb tudatosságra kell törekednie, hogy ne csak élvezze, meg is óvja a természet szépségeit, harmóniáját.

Fekete István (1900-1970)
Fekete István (1900-1970)

„Ha majd az Időben eljön az a korszak, amikor az ember minden barlangot szétrobbantott, amit valami célra fel nem használhatott, és minden öreg fát már régen kivágatott, akkor már késő lesz siránkozni a megbillent természeti egyensúlyon, amelyet helyreállítani sem atombombával, sem mindentudó elektronikus gépekkel nem lehet” – írja Fekete István először 1966-ban megjelent, című regényében.

Fekete István teljes életművét – az ifjúsági és felnőtteknek szóló írásait is – az idén 70 éves Móra Kiadó gondozza. Vuk Dargay Attila rajzfilmének köszönhetően Magyarország egyik legismertebb és legszeretettebb mesehőse lett, aki számos legkisebbeknek szóló kiadványukban – babakönyvek, pancsolókönyvek, lapozók – feltűnik. Vuk figurája jelenik meg a Móra ünnepi évének alkalmából kiadott saját fejlesztésű regiszteres lapozóján is, illetve biztosan szerephez jut az októberben induló, országjáró vándorkiállításon is.

Vuk, Fekete István egyik legismertebb mesehőse
Vuk, Fekete István egyik legismertebb mesehőse

2021-ben a tervek szerint folytatódik Fekete felnőtteknek szóló írásainak kiadása, jelenleg 3 ilyen könyv érhető el tőle Éjféli harangszó, Öreg magyarok és Vadászelbeszélések címmel. Az Almárium című kiadványban pedig idézeteket olvashatunk tőle.

Forrás: Móra Kiadó


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •