Lefújta a Barnes & Noble a Diverse Editions projektjét

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Képzelj magad elé olyan irodalmi szereplőket, mint Alice Csodaországból, Rómeó és Júlia, Frankenstein, Ahab kapitány, Pán Péter vagy Mary Lennox. És most képzeld el őket színesbőrűként. Nem sikerül? Másnak sem ment, fel is háborodtak a Barnes & Noble kezdeményezésén, aminek következtében a könyvkereskedő óriás lemondta a Diverse Editions projektjét.


Az volt a terv, hogy irodalmi klasszikusokat árulnak új borítóval, amelyen a szereplők színesbőrűként jelennek meg. Az akciót februárra, a Black History Month idejére időzítették volna (Észak-Amerikában februában tartják, Európában októberben), hogy párbeszédet kezdeményezzenek általa és tudatosítsák a feketék jelenlétét az irodalmi színtéren. Az óriáscég sietett hangsúlyozni, hogy ezek az alternatív könyvborítók nem a fekete szerzők hangját és a színesbőrűek alkotásait lettek volna hivatottak helyettesíteni, akikre oda kell figyelnünk. A projektet a Barnes & Noble iskolákkal közösen végzett munkája inspirálta, a borítókat pedig különböző etnikumú és hátterű művészek készítették. Ráadásul körültekintőek is voltak a szelekciónál: mesterséges intelligencia segítségével száz könyvből választották ki azt a tizenkettőt, amelyeknek a főhőse nincs kimondottan fehér emberként körülírva.

Klasszikusok fekete szereplőkkel - ezt tervezte a Barnes & Noble
Klasszikusok fekete szereplőkkel – ezt tervezte a Barnes & Noble

A kezdeményezés viszont nem várt indulatokat szabadított fel, elsősorban a Twitteren. Többen nehezményezték, hogy a feketék kulturális és történelmi örökségét ünneplő hónapban nem feketék alkotásait promoválja a cég, hanem fehérek műveit “festi feketére”. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a sokszínűséget színesbőrűek alkotásainak promoválásával kellene hirdetni. A Barnes & Noble végül elállt a projekttől, mint szerdai közleményükben is írták: meghallották az emberek hangját, felfüggesztették a projektet.

A tervek szerint olyan könyvek borítói kaptak volna fekete szereplőket, mint az Oz, a nagy varázsló, a Moby Dick, A titkos kert, A kincses sziget, az Alice Csodaországban vagy A három testőr.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •