A Farm: információk, beleolvasó, játék.

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A napokban került a hazai könyvesboltok polcaira Joanne Ramos első regénye, A Farm, amely az Egyesült Államokban 2019 májusában jelent meg, és rögtön felkerült néhány figyelemreméltó listára. A könyv kiadási jogait eddig több mint tíz országban adták el. A regényt magyarul a Park Könyvkiadó gondozza. Alább beleolvashatsz a könyvbe, és a február 17-éig tartó játkunkban meg is nyerheted egy példányát.


A regényt több helyen A szolgálólány meséjére hasonlították. A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg, ez a Farm. Bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott.

Miben rejlik a csapda?

A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.

Joanne Ramos: A Farm (Park, 2020)

A regény főszereplője Jane, egy filippínó nő, aki a jobb élet reményében vállalja a béranyaságot. A pénz, amit ezért kap, lehetővé teszi majd, hogy elköltözzön abból a nyomorúságos queensi lakásból, ahol a hat hónapos kislányával él. A Farmra viszont nem viheti magával a gyerekét, így kénytelen rábízni egy idősebb barátnőjére. Az idegen környezetben idővel egyre nyugtalanabb lesz a hátrahagyott gyerek miatt, és egyre gyanakvóbb a rendszerrel szemben, hiába minden luxus. Ahogy a pocakja gömbölyödik, úgy válik Jane kapcsolata egyre kínosabbá a szobatársával, Reagennel, aki prémium vendég és igazi ritkaságnak számít a többnyire fekete és filippínó béranyák között: fehérbőrű, csinos és kitüntetéssel diplomázott.

A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.

A szerzőről

Joanne Ramos 1973-ban született a Fülöp-szigeteken, és hatévesen Wisconsinba költözött. A Princeton Universityn diplomázott. Több éven át dolgozott befektetési bankoknál és magántőkealapoknál, majd a The Economist újságírója lett. Első írásai rövid novellák voltak, amelyekben a környezetében tapasztalt egyenlőtlenségekről írt. Aztán egy reggel a kezébe akadt a Wall Street Journal egy példánya, amelyet a férje olvasott, és amelyben megakadt a szeme egy hirdetésen; egy indiai cég hirdetett egy béranya-programot. Ramos nem tudta kiverni a fejéből a gondolatot. Mint azt a The Guardiannek is elmondta, egy olyan hely, ahol nők mások gyerekeit hordják ki, extrém bizarrnak hangzik, de csak a kiterjesztése annak, ami ma is történik: nők más emberek gyerekeinek viselik a gondját szüntelenül, miközben a sajátjukat hátrahagyják, családjaikat áldozva fel a családokért.

Joanne Ramos. A szerző fotóját készítette: John Dolan.
Joanne Ramos. A szerző fotóját készítette: John Dolan.

Joanne Ramos jelenleg a The Moth szerkesztőbizottságának tagja. New York Cityben él férjével és három gyermekükkel.

Nyerd meg a könyv egy példányát!

Az Olvasoterem.com és a Park Könyvkiadó játékot hirdet a regény három példányáért. A feladat: helyesen válaszolni az alábbi három kérdésre. Ha ügyes vagy, tied lehet A Farm egyik példánya.

Ez a játék véget ért. A nyertesek:

Sárváryné Lévai Rita
Tóth Melinda
Berta Péter


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •