Coelho szerint a nyomtatott könyv el fog tűnni – a kutatások egészen mást mutatnak

Vidd hírét!
 
 

Felkapta a magyar sajtó (is) a hírt, miszerint Paulo Coelho április 21-én a Folha de S. Paulo című lapnak adott interjújában azt mondta, nem hisz a nyomtatott szó jövőjében, vége a könyvnek abban a formájában, ahogy azt eddig ismertük, és nemsokára a nyomtatott könyvet már csak múzeumben fogjuk látni. Vitte is a hírt mindenki, mint Zelk Zoltán szarkája a sztorit a rókaevésre készülő nyulakról. Talán azért, mert naponta milliók osztják Coelho idézeteit világszerte, bármit mond, axiómaként kezelendő. Pedig a Mester víziója a könyvek végéről délibáb, legalábbis a kutatások szerint.

Az Amerikai Kiadók Szövetségének éves jelentése szerint 2018-ban a könyvforgalom az Egyesült Államokban 26 milliárd dolláros bevételt generált, ehhez az összeghez az e-book forgalom csupán 2,04 milliár dollárral járult hozzá. Ez kevesebb, mint a teljes bevétel 8%-a. A CNBC riportere, Lucy Handley tavaly szeptemberben járt utána a jelenségnek, és szakértőket szólaltatott meg, hogy kiderítse, az olvasók miért részesítik még mindig előnyben a nyomtatott könyvet az e-könyvekkel szemben. Meryl Halls, a Brit Könyvterjesztők Szövetségének ügyvezető igazgatója úgy véli, az e-book lufi kipukkadt, az eladások csökkennek, a másik oldalon pedig ott van a könyv fizikai jelenléte, amely nagyon vonzó. A kiadók rengeteg munkát fektetnek a könyv megtervezésébe, gyakran fantasztikus borítókat készítenek, az emberek pedig szeretik birtokolni és megmutatni, amit olvastak. A könyv sokszor több, mint egy olvasmány; dekoráció az otthonunkban, egy gyűjtemény része.

A Nielsen Book International kutatásai érdekes eredményeket mutatnak: az e-könyvek inkább az idősebb generáció körében népszerűek, a fiatalok inkább a nyomtatott könyveket preferálják. Az Egyesült Királyságban a fizikai könyvek 63%-át 44 évesnél fiatalabbak vásárolták meg, míg az e-könyvek 52%-a 45 évesnél idősebb olvasóknál kötött ki. A Pew Research Center felmérése hasonló eremdényt mutat a tengerentúlról. A megkérdezett felnőttek 65%-a olvasott fizikai könyvet a kutatást megelőző egy évben, szemben azzal a 25%-kal, akik e-könyvet olvastak ugyanabban a periódusban. A Pew Research mérései azt mutatják, hogy a trend 2011 óta nagyon sokat nem változott, és csak nagyon kevesen mondanak le a fizikai könyvről az e-book kedvéért. A megkérdezettek legnagyobb része, 37%-a csak nyomtatott könyveket olvas, 28%-a nyomtatott és digitális irodalmat is, és mindössze 7%-a mondta azt, hogy kizárólag digitális formában fogyaszt olvasnivalót. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Pew Research méréseiben a „digitális könyv” magába foglalja az e-könyveket és a hangoskönyveket is. Ráadásul az intézet 2016-os felméréséhez képest a hagonskönyv-fogyasztók aránya az Egyesült Államokban növekedett, ami azt jelenti, hogy a kizárólag e-könyvet olvasók aránya 7%-nál jóval kevesebb.

Az a tény, hogy a Pew Research mérései 2011 óta nagyjából ugyanazt az eredményt mutatják, jelzi azt, amit a Vox is felvetett decemberben: elmaradt az e-book 2010-es évekre várt forradalma.


Vidd hírét!