Kihirdették a 2020-as Edgar-díj nyerteseit

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Április 30-án, csütörtökön New Yorkban az Amerikai Krimiírók Szövetsége (Mystery Writers of America, MWA) kihirdette a 2020-as Edgar-díj nyerteseit. Elly Griffiths The Stranger Diaries című krimije nyerte a legjobb regénynek járó Edgar-díjat. Naomi Kritzer a legjobb young adult regény kategóriában kapott díjat,ő az egyetlen olyan díjazott szerző, akit a magyar olvasók is ismerhetnek. Magyarul a Tündértani terepgyakorlat című novellája jelent meg Az év legjobb science fiction és fantasynovellái c. antológia 2019-es kiadásában, valamint a Cicás képeket szeretnék című novellája a Galaktika 317. számában.


A The Stranger Diaries Elly Griffiths regénye. A történet főszereplője Clare Cassidy, egy angol középiskolai tanár, aki a gótikus irodalom szakértője és R. M. Holland, a műfaj egyik (fiktív) képviselőjének a kutatója. Az élete egyik napról a másikra fenekestül felfordul, amikor holtan találják egyik kollégáját, egyben közeli barátját, akinek a holtteste mellett egy R. M. Holland-idézetet hagyott a gyilkos.

Axton Betz-Hamilton: The Less People Know About Us (Hachette Book Group – Grand Central Publishing)
Axton Betz-Hamilton: The Less People Know About Us (Hachette Book Group – Grand Central Publishing)

A legjobb tényirodalmi alkotásnak Axton Betz-Hamilton The Less People Know About Us című memoárja bizonyult, amely első ránézésre az idei Edgar-díjas művek egyik legjobbika. Axton egy kisvárosban született Indiana államban; 11 éves volt, amikor a szülei személyiséglopás áldozatai lettek. Minden megtakarításuk odalett, az anyagi helyzetük egy csapásra instabillá vált, a megélhetésükért küzdöttek. Mindez az 1990-es években történt, az internet kora előtt, amikor a személyeazonosság-lopás még nem volt egy elterjedt, a nyomozók előtt is ismert bűncselekmény, így a hatóságok és a pénzintézek értetlenül fogadták Axton szüleinek panaszát. A család megváltoztatta a személyes adatait, új helyekre költözött, de a személyiségtolvaj mindenhová követte őket. Végül arra kényszerültek, hogy mindenkivel megszakítsák a kapcsolatot, a birtokukra is csak engedéllyel rendelkező személyeket engedtek be.

Egyelőre nincs információnk arról, hogy a könyv megjelenne magyarul is,

A Mary Higgins Clark Emlékdíjat Carol Goodman kapta a The Night Visitors című regényéért; a Sue Grafton Emlékdíjat Tracy Clark kapta Borrowed Time című könyvéért.

A népszerű XIX. századi amerikai költőről és novellistáról elnevezett Edgar-díjat 1946-ban alapította az Amerikai Krimiírók Szövetsége. A díjjal a krimi és a bűnügyi irodalom (mystery) legjobb amerikai megjelenésű – de nem kizárólag amerikai szerzők által írt –, az előző naptári évben megjelent műveit díjazzák, több kategóriában. Korábban színházi, filmes, televíziós és rádiós műfajokban is díjaztak, ma már az irodalmi kategóriák mellett egyetlen filmes kategóriában adják át a díjat.  A győztes műveket minden évben 68 zsűritag választja ki, több mint 1000 könyv, 500 novella és számos film közül. Az egyes kategóriákban általában négytagú zsűrik döntenek, kivéve a legrangosabbnak számító kategóriát (legjobb regény), ahol a nagyszámú jelölt miatt nyolctagú a zsűri.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •