Meghalt Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020)
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Pénteken Los Angeles-i otthonában 55 éves korában elhunyt Carlos Ruiz Zafón, a Lelkek labirintusa, A szél árnyéka és az Angyali játszma szerzője. A kortárs szerzők egyik legnagyobbika volt, gyakran emlegették úgy, mint Cervantes óta a legolvasottabb spanyol ajkú író. Halálhírét spanyol kiadója, a Planeta jelentette be a Twitteren.


Carlos Ruiz Zafón 1964. szeptember 25-én született Barcelonában. Szülővárosában a Szent Ignác Jezsuita Kollégiumban tanult, majd egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott kreatív igazgatóként, mielőtt a ’90-es években az Egyesült Államokba költözött volna. Rövid ideig forgatókönyvíróként is tevékenykedett, aztán minden idejét az írásnak szentelte. Első regénye, A Köd Hercege 1993-ban jelent meg; magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg csak hetekkel a szerző halála előtt. Edebé Irodalmi Díjat kapott érte, és később további három young-adult regényt írt.

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020)
Carlos Ruiz Zafón (1964-2020)

Első felnőtteknek írt regénye, A szél árnyéka 2001-ben jelent meg, és meghozta a világhírnevet a szerző számára. Sapnyolországban alig néhány év alatt közel 40 kiadást ért meg, és példátlan népszerűségének köszönhetően mind a mai napig előkelő helyen áll az eladási listákon. Magyarul először 2005-ben jelent meg, abban az évben, amikor az Egyesült Államokban Barry-díjat kapott; legutóbb az Európa Könyvkiadó adta ki 2019-ben. A szél árnyékát további három regénye követte, amelyek együtt az Elfeledett Könyvek Temetője-tetralógiát alkotják.

Carlos Ruiz Zafón összesen nyolc regényt írt, amelyek világszerte több mint negyven nyelven és több mint harmincnyolc millió példányszámban fogytak.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •