Nem jelent veszélyt: három nap alatt eltűnik a vírus a könyvekről

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Korábbi, németországi kísérletek arra mutattak rá, hogy több baktériumfajjal is megfertőződhet a könyv, ám ezek jellemzően napokon belül elpusztulnak rajtuk. A megvizsgált, akár 175-ször kölcsönzött köteteken meglepően kevés kórokozót találtak. Egy másik kísérletben tuberkulózisos betegek által sűrűn kézbe vett kórházi könyvtári köteteken sem sikerült kimutatni a betegség hordozóit. Most hasonló teszteket végeztek a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus okozta járvány apropóján. Az eredmények hasonlók.


A kutatás célja az volt, hogy megbízható információkkal szolgálhassanak az újranyitás küszöbén álló könyvtárak, levéltárak és múzeumok számára. Will Richter, az Ohio állambeli Columbusban székelő Battelle mikróbiológusa elmondta: jogosan aggódtak a könyvtári alkalmazottak amiatt, hogy vajon veszélyes vírusordozónak számít-e egy olvasó által a könyvtárnak visszahozott könyv, illetve alkalmasak-e azok újrakölcsönzésre.

Az elmúlt hetekben a Batelle laboratórium tudósai különféle felületeken tesztelték a vírus továbbélését változatos körülmények között: többféle hőmérsékleten, páratartalomnál, általában és légkondicionált irodákban is. Vizsgáltak keménytáblás könyveket, puha kötésűeket, csukott könyvek normál papírlapjait, védőborítókat, valamint műanyag DVD-tokokat. A tesztek szerint vírust egy nap múlva már nem észleltek kemény- és puhakötésű könyvek borítóin, valamint a DVD-tokon. A vírus nem volt kimutatható a könyv belsejében és a mylar könyvköpenyben három nap elteltével.

A könyv nem veszélyes vírushordozó
A könyv nem veszélyes vírushordozó

Richter szerint a könyvtárak a visszahozott könyveket karanténba kell helyezzék egy erre a célra elkülönített, kontrollált hőmérsékletű szobában, és a vírus (amennyiben van vírus a könyvön) három nap alatt egyszerűen megsemmisül. A Batelle még júniusban további öt felületen kezdi meg a tesztelést (például Braille-könyveken és hangoskönyvek kölcsönzéséhez használt USB-flash-tárolókon), és az eredményeket július végéig közzéteszik.

Források: KIT Hírlevél, Batelle, Institute of Museum and Library Services.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •