Ezeket szerezd be az augusztusi kínálatból

Vidd hírét!
  •  
  •  

Minden idők egyik legjobb regénye, Kiss Noémi Balaton című novelláskötete (igazi strandolvasmány!) vagy Michael Zadoorian megható története. Ajánlunk hat remek könyvet az augusztusi kínálatból.


Michael Zadoorian: Örömjárgány (Vinton – 3490 Ft)

Michael Zadoorian története egy szökésben lévő idős házaspár felejthetetlen, egész országot átszelő utazása oda, ahol minden út véget ér. A Sony Pictures 2017-ben Helen Mirren és Donald Sutherland főszereplésével forgatott megható filmet Michael Zadoorian történetéből.

Michael Zadoorian: Örömjárgány (Vinton, 2020)

Robináék hatvan évet éltek le együtt. Már mindketten elmúltak nyolcvanévesek, John Alzheimer-kórban szenved, Ella rákbeteg. Mivel elegük van az orvosi kezelésekből és felnőtt gyermekeik állandó aggodalmaskodásából, régi lakóautójukkal, az 1978-as évjáratú Örömjárgánnyal elindulnak detroiti otthonukból életük utolsó nagy kalandjára. A híres 66-os utat követve Disneyland felé veszik az irányt, és próbálják felidézni a múltat, amire John csak nagyon ritkán és nagyon homályosan emlékszik. De Ella szentül hiszi, hogy az életből lehet és kell is repetázni, még akkor is, ha mindenki az ellenkezőjét állítja.


Roddy Doyle: Paddy Clarke, hahaha (Európa – 3699 Ft)

Roddy Doyle: Paddy Clarke, hahaha (Európa Könyvkiadó, 2020)

Augusztus hónapban jelenik meg az Európa Könyvkiadónál az 1993-as év Booker-díjas regénye, a Paddy Clarke, hahaha, amely a ’60-as évek Írországába repíti az olvasót. 1968-at írunk. Paddy Clarke tízéves, és dúl benne a felfedezés vágya. Olyan mohón olvas, ahogy csak gyerekek tudnak, és úgy gyűjti a tényeket, mint a felnőttek az ősz hajszálakat és a parkolójegyeket. Vadóc barátaival focizik, kovbojosat játszik, Barrytown-szerte belekarcolja a nevét a száradó betonba, gyújtogat. Utálja az öccsét, Francist, mert… mert ezt így szokás. És szereti a szüleit, de úgy tűnik, ők nem szeretik egymást, és Paddy meg akarja érteni, hogy miért. Mindent lát maga körül, de egyre kevésbé ért bármit is.

A Paddy Clarke, hahaha egy őszinte, kacagtató és fájdalmasan szomorú regény, amely zseniálisan ragadja meg a gyermekkor beszédmódját, a szüntelen kérdezősködés furcsa logikáját, csapongását, rácsodálkozását, és tárja fel a szeretet, fájdalom és veszteség érzésének legapróbb rezdüléseit.


Kiss Noémi: Balaton (Magvető – 2999 Ft)

Kiss Noémi új novelláskötete igazi strandolvasmány, és nem is jelenhetett volna meg alkalmasabb időben, mint az augusztusi forróságban. A kötet elbeszélései a nyolcvanas évek Balaton-partjára kalauzolják az olvasót.

Kiss Noémi: Balaton (Magvető, 2020)

Balaton-part, forró nyár, nyolcvanas évek. Egy kislányt a nagyapja úszni tanít. Mikor elhagyják a stéget, a nádas szélén egy hullát találnak. Ahogy Kiss Noémi többi erőteljes Balaton-novellájában, itt is a felfedezés izgalma és a szorongás felkavaró érzései keverednek. A szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett bepillanthatunk a legszegényebbek életébe, és átélhetővé válik a kor várakozó, feszült csendje… Víkendházak, pulóverpiac, mólók. A nyaralás önfeledt öröme mellett megbicsaklott sorsokat, bűnöket, titkokat és hazugságokat mos partra a víz. A Balaton a szabadságvágy könyve.


Lisa Wingate: Eltűnt testvéreink könyve (Libri – 3999 Ft)

Lisa Wingate, a több mint kétmillió példányban elkelt sikerkönyv, az Elrabolt életek szerzője 2020-ban drámai történettel tért vissza olvasóihoz.

Lisa Wingate: Eltűnt testvéreink könyve (Libri, 2020)

Louisiana, 1875. Az amerikai polgárháború már tíz éve véget ért, a rabszolgaságot felszámolták. Az ültetvényeken egykori rabszolgák dolgoznak, hogy keserves munkájukkal megváltsák a földet, amelyet megművelnek. Egy nap az ültetvény urának nyoma vész, és ezzel örökre összefonódik három fiatal lány sorsa. Lavinia, a tehetős ültetvényes örököse, Juneau Jane, a földbirtokos félvér lánya és Hannie, az egykori rabszolga összefognak, és vakmerő utazásra indulnak. Lavinia és Juneau Jane az apjukat keresik, hogy így biztosítsák örökségüket, Hannie pedig a családtagjait reméli megtalálni, akiktől a polgárháború előtt szakították el.

Louisiana, 1987. Új tanárnő érkezik a déli kisvárosba, Augustine-ba. A tapasztalatlan Benedettát sokkolja, hogy az iskola tanulói – egykori rabszolgák leszármazottai – hiába az eltelt több mint száz év, még mindig nyomorban élnek. A helyi közösség ráadásul gyanakvó, és elzárkózik minden újdonságtól. Ám a viharvert tölgyfák övezte, egykori ültetvényesház könyvtárszobájában olyan történet rejlik, melynek hatására minden megváltozhat. A polgárháborút követően a déli újságokban rendszeresen jelentek meg hirdetések az “Eltűnt barátok” rovatban. A hajdani rabszolgák így próbálták megtalálni elveszített, távoli tájakra eladott családtagjaikat. Lisa Wingate szívbe markoló történelmi regényét ezek a hirdetések ihlették.


Marilynne Robinson: Háztartás (Magvető – 4499 Ft)

Marilynne Robinson első regénye, a Háztartás minden idők egyik legjobb családregénye, amelyet a The Guardian a 100 legjobb könyv közé választott. 1980-ban jelent meg először. A minden érzékre ható, felejthetetlen regény pillanatkép két árva lányról, akiknek a felnőttkor küszöbén meg kell tanulniuk, milyen ára van annak, ha a saját útjukat akarják járni.

Marilynne Robinson: Háztartás (Magvető, 2020)

Ruth és Lucille egy idahói kisvárosban élnek szigorú nagyanyjukkal, majd, amikor ő meghal, különc nagynénjükkel, Sylvie-vel. Édesanyjuk elhagyta őket, és egy szikláról a közeli tóba kormányozta az autóját, ugyanabba a tóba, ahol korábban a lányok nagyapja is életét vesztette egy vonatbalesetben. Ruth és Lucille nemcsak a gyászt, de Sylvie sajátos gyereknevelési módszereit és csavargó életmódját is másképp dolgozza fel: míg az előbbi a kalandot látja benne, az utóbbi számára egyre kínosabbá válik a nő jelenléte, és mindent megtesz, hogy a családi köteléket elszakítva normális életet kezdjen. 

Marilynne Robinson 1943-ban született Idaho államban, Pulitzer-díjas író, esszéista. Barack Obama 2012-ben a National Humanities Medalt adományozta az írónak. 2015-ben a New York Review of Books adta közre Marilynne Robinson és Barack Obama beszélgetését Amerika történelméről és a hit szerepéről a társadalomban.


Einar Kárason: Viharmadarak (Magvető – 2699 Ft)

A tervek szerint augusztus végén érkezik a Magvető Kiadó gondozásában az izlandi Einar Kárason 2018-as regénye, a Viharmadarak, amelyet valós események ihlettek.

Einar Kárason: Viharmadarak (Magvető, 2020)

Egy izlandi halászhajó Új-Fundland partjainál, harminckét halásszal a fedélzetén hatalmas, jeges viharba keveredik 1959 telén. A Máfurön egyre több a jég, hiába törik és zúzzák rendületlenül, a víz megfagy, és gyorsan körbevesz mindent: kötelet, sodronyt, korlátokat, ablakokat és hajóhidat. Miközben a közelből más hajókról is hasonló segélyhívások érkeznek, a fedélzeten tartózkodó harminckét férfi számára világos lesz, hogy már nemcsak a hajó megmentése, hanem az életük a tét.

A Viharmadarak csodálatos gazdagsággal mutatja be ember és természet soha véget nem érő harcát, a világ egyik legveszélyesebb munkáját végző halászok életét és a tenger mindent elsöprő erejét. Az izlandi szerzőnek ez az első magyar nyelvre lefordított regénye.


Vidd hírét!
  •  
  •