Négy elsőkönyves a Booker-díj döntőjében – Hilary Mantel már nincs a listán

Vidd hírét!
  •  
  •  

Négy elsőkönyves író került fel a 2020-as Booker-díj szűkített listájára, és általános meglepetésre nincs a döntőben Hilary Mantel, akinek The Mirror and the Light című regénye (a Cromwell-trilógia zárókötete) az előző, bővebb jelöltlistán még szerepelt.


A The Guardian szerint ez minden idők legváltozatosabb döntője. A hat jelölt közül négy színesbőrű, négy nő, négy szerző elsőregényes, és öt amerikai vagy amerikai állampolgársággal is rendelkezik. A szabályt 2014-ben módosították úgy, hogy a díjra minden olyan könyv jelölhető, amelyik Nagy-Britanniában megjelent angolul. Brit könyvkiadók akkor élesen bírálták a döntést, attól tartva, hogy az amerikai szerzők kiszorítják a briteket. Azóta két alkalommal nyerte amerikai író a díjat: 2016-ban Paul Beatty The Sellout című regényével, 2017-ben pedig George Saunders a Lincoln és a bardo című művével (magyarul a Bluemoon Könyveknél jelent meg ugyanabban az évben). 2020-ban a döntősök közül egyedül Douglas Stuart az, akinek némi köze van az Egyesült Királysághoz: Glasgow-ban született, skót-amerikai kettős állampolgár.

A zimbabwei Tsitsi Dangarembga regénye (This Mournable Body) egy korábbi, 1988-as regényének a folytatása, a főszereplője pedig egy nő, aki Zimbabwe függetlenedését követően próbálja megtalálni a helyét az afrikai országban. Maaza Mengiste regényének, a The Shadow King-nek a cselekménye 1935-ben játszódik Etiópiában, amikor az országot lerohanta Mussolini. Diane Marie Cook The New Wilderness című regénye egy anyáról szól, aki a lányát igyekszik menteni egy környezeti katasztrófát követően. A Dubajban élő, amerikai Avni Doshi Burnt Sugar című regénye egy felnőtt nő és idős anyja közötti, elmérgesedett kapcsolat történetét meséli el. Brandon Taylor önéletrajzi elemeket is tartalmazó Real Life című fejlődésregénye egy meleg, afroamerikai doktoranduszról szól, aki egy túlnyomórészt fehérek által látogatott oktatási központban készült megszerezni a diplomáját valahol az amerikai Közép-Nyugaton. Douglas Stuart Shaggie Bain című regénye az 1980-as évek Glasgow-jába kalauzol, és egy szegénységben felnővő gyerek szívszorító történetét meséli el.

A zsűri 162 regényt olvasott el 2020-ban, így alakult ki a döntős hatos lista. Hilary Mantel nem az egyetlen nagy név, aki lemaradt a szűkített listáról, nincs ott Anne Tyler vagy Colum McCann sem. Lee Child, a zsűri egyik tagja azt mondta Hilary Mantel könyvéről: nem is kérdés, hogy egy nagyszerű regény, de egyszerűen voltak jobb könyvek.

Az idei díjazottat november 17-én jelentik be. 2020-ban elmaradt a hagyományos ünnepi fogadás, helyette az érdeklődők online közvetítésen követhetik az eredményhirdetést.


Vidd hírét!
  •  
  •