Egy halász és egy sellő szerelméről szóló regény lett a Costa Book Év Könyve

Vidd hírét!
 
 

A brit állapolgárságú, trinidadi születésű Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című regénye nyerte el a 2020-as Costa Book Év Könyve díjat; a díjazott kilétét egy virtuális díjátadó ünnepség keretében jelentették be január 26-án, kedden. A győztes regény egy halász és egy sellő szerelméről szól, és egy taíno legendán alapszik.

A kilenctagú zsűri Suzannah Lipscomb történész elnöklése mellett három órás tanácskozás után hozta meg a döntést. A bizottság tagjai voltak még: Angelica Bell televíziós és rádiós személyiség, Zaffar Kunial költő, Stephen Mangan író és színész, Simon Savidge könyves vlogger, valamint Horatio Clare, Jill Dawson, Sadie Jones és Patrice Lawrence írók. A zsűri „születőben lévő klasszikusnak” nevezte a művet, amely egyébként a szerző hatodik regénye, Roffeyt pedig „tehetségének csúcsán lévő íróként” méltatta.

Roffey elmondta, boldogsággal és büszkeséggel tölti el győzelme. Hozzátette: „ez a nagy presztízzsel bíró díj egyszerre szól a karibi irodalomnak, a kísérletező stílusnak, a mágikus realizmusnak, a független kiadóknak és természetesen a sellőknek”.

A Costa Könyvdíjat, amelyet korábban Whitbread Könyvdíjnak neveztek, pontosan 50 éve, 1971-ben alapították a kortárs brit irodalom támogatására. A korábbi díjazottak között van Seamus Heaney, Ted Hughes és Sebastian Barry. A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét. A rangos elismerés mellett az Év Könyve szerzője 30 ezer font pénzjutalomban is részesül.


Vidd hírét!