Indul a Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánja

Vidd hírét!
  •  
  •  

Irodalmi Karaván címmel indít rendezvénysorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni Magyarországon és a határon túl is.


Az ügynökség kommunikációs igazgatóságának pénteki közleménye szerint az Irodalmi Karaván olyan irodalmi roadshow, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl “utaztatják” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

“Több célt kapcsoltunk egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, amelyet személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni. Emellett érdekel minket, hogy a meghívott alkotók miként gondolkodnak a nyelvről és nyelvekről, egymásról, egy-egy klasszikusunkról, egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. Minden művészet befogadása élmény, ezt mi kicsit megcsavartuk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény” – idézte Pál Dániel Leventét, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatóját a közlemény.

Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója azt emelte ki, hogy egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra: más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg általa, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Hozzátette: céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja, hogy legyen élő, irodalmi párbeszéd – határok nélkül.

Az Irodalmi Karaván első útja januárban Székelyföldre vezet a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Január 25-től 28-ig négy napon keresztül négy városban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen rendhagyó irodalomórák és Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők.

  • Január 25-én 18.00 órakor Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban Bartis Attila író és Bogdán Zsolt színművész lesz a vendég.
  • Január 26-án 18.00 órakor Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban Bartis Attila íróval találkozhatnak az olvasók.
  • Január 27-én 18.00 órakor Csíkszeredában a Csíki Moziban Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás írókkal és Sárik Péter zongraművésszel folytatódik az eseménysorozat.
  • Január 28-án 17.00 órakor Székelyudvarhelyen a Művelődési Házban Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás írók és Sárik Péter zongoraművész részvételével zárul a karaván székelyföldi útja.

Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

A négynapos utazást a szervezők videón rögzítik, az elkészült filmet oldalaikon teszik közzé.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •