Titokzatos könyvtolvajt fogott az FBI

Vidd hírét!
 
 

Egy titokzatos szélhámos irodalmi ügynökök és szerkesztők identitását ellopva kéziratok és kiadatlan könyvek százait tulajdonította el az elmúlt években; az FBI végül szerdán a New York-i J.F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren letartóztatott egy 29 éves férfit. Robert Lehrburger szövetségi bíró 300 000 dolláros óvadékot állapított meg. A férfi ártatlannak vallotta magát.

A 29 éves Filippo Bernardini, a londoni Simon & Schuster alkalmazottja a vád szerint 2016 óta több száz eredeti kéziratot és piszkozatot lopott el. Az olasz férfi olyan szerzők még kiadatlan írásaira próbált szert tenni, mint Margaret Atwood, Jennifer Egan, Anthony Doerr, Sally Rooney és Ethan Hawke, de a károsultak között van egy Pulitzer-díjas író és több ismeretlen, kezdő tollforgató is. Az ellopott dokumentumok pontos száma ismeretlen.

A férfi kiadóként vagy hollywoodi bennfentesként mutatkozott be, és meggyőzően viselkedett. Adathalász módszerekkel ellopta bizonyos szerkesztők, ügynökök és más szakmabeliek identitását, és így vette rá az áldozatait, hogy elküldjék neki a kéziratokat. Létező e-mail címekben és domainnevekben cserélt ki csupán egy-egy betűt (például a „simonandschuster”-ben “rn”-re cserélte az “m” betűt, így lett belőle „sirnonandschuster”, és a különbség nem mindenkinek tűnt fel), és fals weboldalt készített egy New York-i kiadóvállalat nevében. Az FBI szerint Bernardini az utóbbi években legalább 160 domainnevet hozott létre.

Állítólag a Millennium 5. részének kéziratát is megpróbálta megszerezni.

2017 márciusában megpróbálta megszerezni David Lagercrantz Mint az árnyék című regényének kéziratát, a Millenium-sorozat ötödik részét. A szöveget gondosan őrizték, és részletekben küldték el a külföldi kiadóknak. A svéd Norstedts kiadó (a Millenium-sorozat svédországi kiadója) egyik szerkesztője furcsa e-mailt kapott, amelyben a feladó a könyv olasz kiadójának adta ki magát, és a kéziratot kérte. A svéd kiadó munkatársa elővigyázatosan elutasította a kérést.

A Simon & Schustert, Filippo Bernardini munkaadóját sokkolta a hír. Bejelentették, hogy felfüggesztették a férfi munkaviszonyát, és várják az amerikai hatóságok nyomozásának eredményét. A londoni kiadót egyébként nem vádolják bűnrészességgel, a kiadó neve sehol sem szerepel az amerikai hatóságok papírjain. A csaló motivációi egyelőre ismeretlenek. Az ellopott kéziratokat nem publikálta az interneten és nem használta semmilyen zsarolás során.


Vidd hírét!