Jo Nesbø karácsonykor elkezdte írni az új Harry Hole-regényt

Vidd hírét!
 
 

A norvég krimiszerző a karácsonyt a családjával töltötte Thaiföldön, ez már hagyomány Nesbø-éknél. A norvég VG decemberben, még a család elutazása előtt beszélt vele, amikor a Nesbø által alapított Harry Hole Alapítvány az oslói Schrøder étteremben átadta a 2021-es Harry Hole-díjat. (Az étterem a Harry Hole-regényekben is szerepel, ez Nesbø nyomozójának a kedvenc helye – a nyomozóról elnevezett díjjal pedig 2008 óta jutalmaz az alapítvány egy olyan közszereplőt, aki “egyszerűen jó dolgokat cselekszik”.)

Azt már korábban eldöntötte, hogy ír egy újabb Harry Hole-regényt, mondta Nesbø, és már karácsony előtt írt is néhány sort. A VG-nek azt is elárulta, hogyan kezdődik a következő Hole-regény. A nyomozó a Los Angeles-i Laurel Canyonban tér magához egy bungalóban, és azt látja, hogy egy macska bámul rá, egérrel a szájában. Harrynek hosszú szakálla van, szinte felismerhetetlen. Egy nő, a ház tulajdonosa ébresztette fel Harryt. Az ajtóban áll, telefonnal a kezében, és azt mondja a norvég nyomozónak, hogy Oslóból keresik. A vonal túlsó végén Katrine Bratt van, és azonnal beszélni akar Harryvel.

Nesbø korábban már többször elmondta, hogy lassan a Harry Hole-sorozat végére ér. A széria legutóbbi regényében, a Kés-ben olyan mélyre taszította kedvenc nyomozóját, amilyen mélyen talán sohasem volt. A következő regényben onnan folytatja, hogy Harry Los Angeles utcáin élt egy ideig, hajléktalanként. Közeledik a széria vége, árulta el az író. Harry világa összeomlóban van, mondta, de nehéz tőle megválni. A karakter olyan Nesbø számára, mint egy régi barát, aki folyton ott él vele, mindig jelen van a képzeletében. Részben ez az oka annak, hogy nehezen tudja elengedni a sorozatot.

Jo Nesbø a Schrøder étteremben (Fotó: Mattis Sandblad, VG)
Jo Nesbø a Schrøder étteremben (Fotó: Mattis Sandblad, VG)

Nesbø már a harmadik kötet, a Vörösbegy megírásakor tudta, hogyan fogja felépíteni és lezárni a sorozatot, de aztán kissé lelassultak a dolgok, és a tervezettnél több kötetesre duzzadt a széria. Nesbø ma már nevet ezen. Azt mondja, Harry Hole lassabban öregszik, mint a szerzője. Még mindig egy fiatalos 50-es pasas. Arra a kérdésre, hogy a soron következő, tizenharmadik kötet a sorozat utolsó darabja lesz-e, sejtelmesen mosolyogva azt válaszolta a VG újságírójának: írja azt, hogy válasz helyett sejtelmesen mosolygott.


Vidd hírét!