Karma Brown: A tökéletes feleség receptje (Centrál Könyvek, 2021)

Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Írta : Karma Brown
Eredeti cím : Recipe for a Perfect Wife
Eredeti kiadás : 2019
Magyar cím : A tökéletes feleség receptje
Fordította : Rindó Klára
Kiadó : Centrál Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2021
Terjedelme (oldalszám) : 365
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Erre a könyvre a cím hívta fel a figyelmemet, mert valljuk be, mi nők szeretnénk tökéletes feleségek lenni. Nos, nem árulok el nagy titkot, hogy nem ebből a regényből derül ki a tökéletes feleség titka, viszont a tökéletes feleség receptjeiből nagyon sokat tanulhatunk. Nemcsak a hétköznapi életben alkalmazható tanácsokat vagy különböző, vonzó és érdekes otthon-kialakítási praktikákat kapunk, hanem igazi sütirecepteket is, amelyeket aztán elkészíthetünk a család örömére. És máris egy lépéssel közelebb vagyunk a tökéletességhez. 


A regény a vívódó nőről szól, aki feladja korábbi életét, mint kiderül, inkább a férje nyomására, mintsem saját akaratából, és otthonülő feleség lesz, aki a gyerektervezésre, kismamaságra és otthonszépítésre koncentrál. Mindez tényleg jó egy ideig, viszont egy sikeres és gazdag férfi árnyékában főhősünk elveszíti önmagát. Ezt pedig nem pótolja semmiféle drága ruha, éttermi vacsora vagy legújabb ékszer. Alice nem mer őszinte lenni ahhoz a férfihoz, akihez hozzáment, akivel korábban jó és bizalmas viszonya volt, így azt is eltitkolja, hogy valójában kirúgták az állásából; inkább hárít és azt mondja, neki lett elege, otthagyta a céget és otthon szeretne maradni. A számok világában mozgó férje nem érti, miért lesz a mosolygós felesége egyre szomorúbb, miért nem elég neki az otthon nyugalma, Alice pedig egyre magányosabb és egyre inkább elveszik a házimunka és a semmittevés között. Bár szeretne írni egy regényt, egyre inkább vegetál a hétköznapokban, pilóta üzemmódra kapcsol és várja a csodát, de az magától egészen biztosan nem következik be. Vagy mégis? 

A fordulópontot az hozza el, amikor Alice ráakad egy 70 évvel ezelőtti recepteskönyvre, amely Nellie Murdoch tulajdona volt, de a szakácskönyv receptjei mellé életvezetési tanácsok, ötletek is járnak. Az olvasó visszarepül 1955-be, amikor a tökéletes feleségről alkotott kép teljesen más volt, mint napjainkban, főleg, ha a nőnek erőszakos, öntelt férje volt, és a nő helye csak a konyhában lehetett. Ebből sikerült kitörnie Nellie-nek, és párhuzamba kerül a két nő élete, akik bár különböző korban élnek különböző életvitellel, mégis közös bennük a megrekedés, a félelem és a vágyakozás a jobbra. Titkok, szégyenteljes magánéleti problémák kötik össze a két nőt ismeretlenül is, mintha csak a múlt kísértené Alice-t, aki lassan, apró lépésekkel felfedezi önmagát, tehetségét és utat is enged neki. Emellett, a sarkára áll és szembeszegül zsarnok férjével, elhatározza, hogy visszaszerzi az irányítást az élete felett, és nem akar már tökéletes feleség lenni, csak önmaga. Ahogy haladunk a történettel és a sült fagyi, házi vagdalt vagy legfinomabb brownie receptekkel, egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a siker és a boldogság nem egy másik embertől függ, akkor sem, ha sokáig ebben a hitben éltünk. Alice nem törődik tovább a házasságában lévő látszat-összhanggal, nem akar a párja ízlésvilágának megfelelni, felvállalja a véleménykülönbségeket kettejük között és halad azon az úton, amire korábban csak vágyott, de nem mert rálépni. Elhagyja a biztonsági sávot, vagy legalábbis azt az otthont, amit annak hitt, és kilép, hogy megvalósítsa önmagát. Hogy a férje miként fogadja a váratlan fordulatot, a felesége teljes átváltozását és az otthoni koszt gyökeres megreformálását, mind kiderül a könyv végére, ahogyan az is, hogy valóban jó-e a változás és az ijesztő újítás vagy mégiscsak jobb megmaradni az ismert réginél. Kérdés természetesen az is, hogy ha a feleség tökéletes, akkor a férj is lehet-e az, illetve milyen ára van annak, ha folyamatosan versengünk és törekedünk arra, hogy tökéletessé váljunk. 

Csokis keksz - a könyvben található recept alapján
Kipróbált recept: csokis keksz – a könyvben található recept alapján

Az izgalmas és olvasmányos történet mellett tényleg igazi szakácskönyvet is kapunk, így készítettem el a csirkét király módra, a villámgyors citromos sütit, vagy a sajtos kalácspudingot. Mind nagyon finom és mind illik az olvasmányhoz, sőt, ezekkel együtt lesz igazán élményteljes ez  a regény.


Vidd hírét!
  •  
  •